4 години Стефан Димитров пише “Сънят на Пилат”, премиерата е утре

Стефан Димитров на рояла по време на представянето на книгата си "Мъжът на 60 интимно"

Композиторът репетира

първото си произведение

в класически стил

От няколко дни Стефан Димитров е в предпремиерна треска. Почти денонощно е в зала “България”, от време на време шепне по телефона, но предимно гледа репетициите на “Сънят на Пилат”. Това е неговото първо музикално произведение в класически стил. Пише го в продължение на 4 години, вдъхновен от прочутия роман на Михаил Булгаков “Майстора и Маргарита”. “Един ден се надявам то да бъде представено като балет, както съм го замислил”, казва композиторът.

Премиерата на 29 май, вторник, ще е само инструментална в изпълнение на оркестъра “София Симфоникс” и хор, дирижирани от маестро Любка Биаджони. “Нямам думи за нея. Тя е превъзходна и като начин на работа, и като мануална техника, страхотен професионалист е”, казва Димитров.

Така се случва, че концертът (19 ч, вход свободен) е веднага след рождения му ден на 28 май. Затова и празникът му ще премине в репетиции, сред оркестранти и хубава музика.

Следващото изпълнение ще е на 13 юни в Античния театър в Пловдив. Концертите са продуцирани от фондация “Ценности” на Антонина Стоянова.

“Сънят на Пилат” е симфонично произведение в три части. Първата се нарича “Етернитас” (“Вечност”), втората е “Лукс етерна” (“Вечна светлина”), а третата - “Мизерикордиа про нобис” (“Милост за всички нас”).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене