Джазменът Димитър Симеонов живее за музиката, написа книга

Димитър Симеонов представя „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ в Столична библиотека съвместно с Джаз ФМ.

Димитър Симеонов представя „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ в Столична библиотека съвместно с Джаз ФМ

 Танцови забави в Дома на правниците, Учителската каса и „Маймунарника“, матинета в БИАД, неделни концерти в зала „България“, джаз и в бар „Астория“ – такава София през 50-те описва музикантът Димитър Симеонов в книгата си „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“. Как „Джазът на оптимистите“ свири пиеси на хвърления в затвора Асен Овчаров, а ръководителят на състава Божидар Сакеларов измисля митичния евреин от руски произход Розе, за да изпълняват творби на Гершуин? Наричан „Студио 1“ и обявен за „Музикант без грешка“ на Бигбенда на БНР, Димитър Симеонов е дългогодишен ръководител на оркестър „София“, а също и на Естрадата на Народната армия „Сребърни звезди“. За надпревара за западни инструменти с Димитър Ганев от оркестър „Балкантон“, както и за критичен момент, когато „Рики е повери“ пристигат за рецитал на „Златният Орфей“ без ноти разказва още авторът.

Премиерата на „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ от Димитър Симеонов ще бъде на 4 юни от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека на пл. „Славейков“ № 4. Организатори са Столична библиотека и Джаз ФМ.

Един от корифеите на българската поп и джаз музика, Димитър Симеонов – Мончо, отдава целия си живот на изкуството като цигулар, саксофонист, композитор, аранжор, диригент и преподавател. В автобиографията си той разказва като пряк участник за активния музикален живот в София и в страната – защо джазът намира убежище в цирка, как са създадени „Софийски оркестри“ към Софийския градски народен съвет, как елитът на българския хумор месеци наред весели столичани със спектакъла „Директорът“, как славният оркестър „София“ успява да изнесе по над 300 концерта годишно в страната и по света…

Димитър Симеонов е и първият преподавател по саксофон в новосъздадения Естраден отдел на Консерваторията и автор на първите учебници по специалността, които се използват и до днес. В автобиографията си той споделя за своя подход към студентите, вдъхновен от майка си – прочутата цигуларка проф. Недялка Симеонова. От нейния талант можеше и да не бъдем докоснати, ако не е била намесата на Иван Вазов във времена, когато не е прието жени да се занимават професионално с музика.

Предговорът към „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ е написан от Тончо Русев броени дни преди музикантът да напусне нашия свят. Книгата излиза от издателство „Медиатех“.

На премиерата ще присъстват съратниците на Димитър Симеонов през годините. Своите спомени от съвместната работа и от дългогодишното приятелство ще могат да разкажат музикантите Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Мими Николова, Мими Иванова и Развигор Попов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Нели Рангелова, Ани Върбанова, Христо Кидиков, Емануил Манолов – Бадема, Стефан Славов, Недко Трошанов, Венко Захариев, Генчо Въртовски, Симеон Щерев, Венци Мицов, поетът Михаил Белчев,  режисьорът проф. Светозар Донев и много други.

Столична библиотека ще представи експозиция от произведения на Димитър Симеонов – негови записи, ноти, школи и етюди. Ще чуем незабравими мелодии от позабравените вече грамофонни плочи. Джаз ФМ ще дари на фонда на библиотеката издадена в Полша плоча с изпълненията на оркестър „София“ със солист Камелия Тодорова на фестивала „Джаз джамборе“ във Варшава. Първите три книги, които Димитър Симеонов ще подпише, ще бъдат за фонда на Столична библиотека. 

За своя живот с музиката Димитър Симеонов разказа в проекта „Джаз истории“ на Джаз ФМ за съхраняване на наследството на българския джаз чрез разказите, снимките и изпълненията на неговите създатели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене