Антъни Бурдейн имал фобия към всичко швейцарско (Снимки)

Снимки: Личен профил във фейсбук на Антъни Бурдейн

Кулинарят пътешественик става успешен след 44-ата си година

“Чувствам се нещо като изрод и се усещам изолиран.” Това казва Антъни Бурдейн в интервю за английския вестник “Гардиан” през 2017 г. Тогава за първи път говори за депресията си и дори заснема разговора си с терапевт. “Бях нещастна душа... боли ме, разочаровах и обидих много, много, много хора и съжалявам много. Трябва да живея”, допълва топкулинарят и пътешественик година преди да избере смъртта.

На 8 юни, две седмици преди да навърши 62 г., негов приятел го открива обесен в хотелската му стая в Париж, а в четвъртък трупът на Бурдейн бе кремиран. Прахът му обаче няма да остане във Франция. Всеки момент се очаква разрешение от властите останките му да отлетят за САЩ.

Причините за смъртта са неясни дори за най-близките му - майка му казва в свое интервю пред “Ню Йорк таймс”, че това е “последният човек, който би се самоубил”, и допълва, че синът ѝ имал всичко, за което дори не е мечтал - пари, слава, влияние. Неща, за които наистина не е подозирал, че ще има преди 44-ата си година.

Животът му започва в Ню Йорк, но израства в Лиония, Ню Джърси. През по-голямата част от живота си работи в кухните на много хотели и ресторанти, но предимно като мияч на чинии и общ работник.

В биографичната си книга Бурдейн разказва: “На 44-годишна възраст още стоях в кухнята, без да знам какво е да спиш, бях ужасен, безкраен, неотменим дълг, нямах здравна застраховка. Не си плащах наемите.”

Вероятно заради безпаричието, отчаянието от липса на стабилни доходи и няколкото професионални провала, които претърпява, Бурдейн намира утеха в наркотиците. Не е тайна, че през последните

почти 40 години

топкулинарят посяга

към различни

наркотични вещества

Пристрастява се към хероина още през 80-те години на миналия век, пушил е и крек (смес от кокаин и хероин). Напоследък се твърди, че бил на метадонова терапия, за да се пребори с проблема. За разлика от повечето наркомани, които, борейки се със зависимостта си, се отказват от всички други пороци, за да изчистят организма си напълно, Бурдейн продължава да пие алкохол. Дори в предаването му зрителите го виждат да пие коктейли или бира в приятелска компания. В няколко свои интервюта обаче той твърди, че никога не пие алкохол вкъщи.

“Виждаш ме да пия по време на шоуто си през цялото време, а аз много се забавлявам да го правя, но не седя у дома с коктейл”, казва той пред вестник Men's Journal. Вместо това предпочитал да пази домашния си живот отделно от професионалния. 

Често виждахме Бурдейн да пие в предаванията му, но той твърди, че вкъщи никога не посяга към чашката.
Често виждахме Бурдейн да пие в предаванията му, но той твърди, че вкъщи никога не посяга към чашката.

А в личния си живот обича да спортува, занимава се сериозно с бойни изкуства и

има син колан по

джиу-джицу

На това се дължи и поддържаната му форма въпреки вкуснотиите, които му се налага да похапва по време на пътуванията и снимачния процес. 

Топкулинарят има син колан по джиу-джицу.
Топкулинарят има син колан по джиу-джицу.

Всъщност големия си успех Бурдейн дължи на статия, публикувана от сп. The New Yorker през 1997 г. със заглавие “Не яж, преди да прочетеш това”, в която разказва за своя кулинарен път. Година по-късно Бурдейн започва работа като главен готвач в Brasserie Les Halles в Манхатън, където работи до последно. През годините ресторантите стават пет и се намират в различни точки на Америка, като Вашингтон, Ню Йорк, Маями и др. През 2005 г., вече набрал популярност, стартира и телевизионната му поредица “Антъни Бурдейн: Без задръжки”, на която той е водещ и в същото време готви дори странни вкуснотии като препечен ректум от африкански глиган. През 2011 г. се появява и поредната му телевизионна изява – The Layover. Антъни Бурдейн е наричан “оригиналната рок звезда” на кулинарния свят и “Елвис на лошите готвачи” заради пиперливия си език и дори на моменти арогантен изказ.

Получавал е почти

всяко отличие, което

кулинарната

индустрия може да

даде

През 2017 г. става и доктор на науките в Кулинарния институт на Америка.

Той майсторски съчетава писането с готвенето и така създава трилъри и фантастика. Първият му роман е “Кост в гърлото”, чийто главен герой, съвсем естествено, е готвач, който се забърква с престъпния подземен свят на Италия. Следват книгите му Gone Bamboo и The Bobby Gold Stories. Пред “Ню Йорк Таймс” авторът казва: “Престъплението като работа ми харесва ... Човекът, който става на сутринта и преживява живота си с престъпления. Винаги съм бил престъпник и велик фен на криминален жаргон, и в ресторантьорския бизнес срещнах куп гангстери”. Книгите му стават бестселъри. Малко известен факт е, че Антъни Бурдейн бил голям фен на комиксите. Дори имал неуспешен опит от 70-те години на миналия век да илюстрира графични романи, но издателите, на които ги предложил, му казали, че не е достатъчно добър като художник. 

Кулинарят пие бира заедно с Барак Обама във Виетнам.
Кулинарят пие бира заедно с Барак Обама във Виетнам.

За сметка на това пък бе добър в пътуването, писането и готвенето. Зрителите са виждали Антъни Бурдейн в различни точки от всички 7 континента на света. Бил е в някои от най-опасните места, заснемайки война и конфликти. Има обаче едно място, за което признава, че е толкова уплашен, че отказва да снима там. Но кой би предположил, че става дума за Швейцария.

“Имам болезнен страх от всичко швейцарско”, разказва пред тв водещия Конан О'Брайън той и уточнява, че изпитва ужас дори от най-красивите, привидно безобидни неща за Швейцария - алпийски изгледи, шапки с пера, езерото в Женева, часовник с кукувичка и швейцарско сирене. Той обаче нямал представа на какво се дължи фобията му.

Бурдейн има два неуспешни брака. Първия път се жени за ученическата си любов. По-късно подписва брак с хостесата Отавия Бусия, с която имат 11-годишна дъщеря Ариане. Двамата обаче се развеждат през 2016 г. От миналата година кулинарят пътешественик излиза с италианската актриса Азия Ардженто, която е една от първите жени, които обвиниха холивудския продуцент Харви Уайнстийн в сексуално посегателство. Тя е и една от причините за създаването на движението #MeToo. Бурдейн винаги е бил поддръжник на жените и бе сред най-големите активисти на кампанията на Ардженто.

По време на дипломирането си като доктор на науките в кулинарния институт на Америка през 2017 г.
По време на дипломирането си като доктор на науките в кулинарния институт на Америка през 2017 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене