"Страдивариус" и "Гуарнери дел Джезу" са любимите цигулки на Веско Ешкенази

Бил е солист с Кралския Концертгебау оркестър по цял свят, за първи път в София ще е на 30 юни в зала 1 на НДК

Кралският Концертгебау оркестър за първи път ще гостува в България в пълният си състав. Концертът е на 30 юни в зала 1 на НДК и е част от турнето RCO meets Europe. С него се отбелязва юбилеят на оркестъра и 100 години от края на Първата световна война. Обиколката стартира още през 2016 г. А заради големия интерес към продуцираното от НДК събитие у нас, се пускат допълнително билети на цени от 50 и 70 лв.

Солист на вечерта ще бъде нашият прочут цигулар Веско Ешкенази. “Започнах в оркестъра на професор Влади Симеонов - “Пионер”. Сегашният състав на тази младежка филхармония ще свири в първата увертюра на концерта. Това ще завърши един кръг в моя живот - на една сцена ще бъдат оркестърът, в който съм започнал, и този велик оркестър, в който съм вече толкова много години. Със сигурност ще бъде трогателен момент”, казва Веско Ешкенази. Пред българската публика като солист той ще представи Концерт за цигулка от Менделсон под палката на големия диригент Даниеле Гати. Във втората част публиката ще чуе Симфония №7 от Бетовен. “Много често съм бил солист с оркестъра по света, но никога досега в София и очаквам този концерт с голямо вълнение”, добавя цигуларят.

От 1 януари 2000 г. Веско Ешкенази е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър. “Много обичам неговата зала, това е моят втори дом, имали сме толкова много концерти, записи...”, казва той. Залата е не само красива, но и има една от най-добрите акустики в света.

Станислава Стоева е жената до Веско Ешкенази. Двамата са заедно от девет години. Тя също е музикант, свири на виола и покрай работата си се запознали в България. След време общи ангажименти ги събират на една сцена. В няколко концерта тя е в оркестъра, а той е солист и любовта между двамата пламва. Непрекъснато са в някоя различна точка на света, всеки със своите изяви, Станислава току-що се е прибрала от едномесечно турне. Но успяват да компенсират времето, през което са разделени, с ваканции, пътувания до красиви места, а сега са планирали цялото лято да прекарат заедно.

Това са трите цигулки, които Веско Ешкенази много обича. По средата на снимката е “Страдивариус” от 1727 г. Другите две са направени от Гуарнери дел Джезу съответно през 1738 г. и през 1741 г. С втората той ще свири в зала 1 на НДК на 30 юни. “Това е любимият ми инструмент, звукът му е ненадминат в дълбочината, силата и красотата си. Напълнил е много големи зали. И с акомпанимент на голям оркестър изпъква много”, казва той.

Цигулките не са негови, собственост са на различни фондации и грижата за тях е поверена на професионалисти. Когато пътува с някой от тези инструменти, Веско Ешкенази го съхранява в специален калъф, в който се контролира влажността. Близо 300-годишното дърво не бива да бъде на сух въздух, тъй като ще се напука. Задължително Веско Ешкенази носи цигулката със себе си в самолета, но се е случвало да има проблеми преди полет. “Неотдавна някакъв служител не се обърна с голямо уважение към цигулката ми. Каза, че не може да се кача с нея, защото не отговаряла на допустимите размери. Обясних, че е изключително скъп инструмент, който не може да бъде в багажното отделение. Накрая се наложи да се обърна към ръководството”, разказва музикантът.

“Направих тази снимка през пролетта”, обяснява цигуларят. За него София е както роден град, така и любимо място, на което се връща винаги с прекрасни чувства. Тук са семейството му, приятелите, залите и хората, с които е започнал кариерата си. Връща се веднъж на всеки 3-4 месеца, което е сравнително често за твърде натоварения му график в Холандия и по света.

“На кадъра сме с родителите и брат ми Мартин Пантелеев след концерт в София, мисля, че беше в зала “България”. Семейството е нещо много мило за мен. Това са хората, които са ме изградили като човек, ще съм им благодарен и ще ги обичам, докато съм жив”, казва цигуларят. С брат си живеят далеч един от друг и нямат възможност да се виждат често, но това не пречи да продължават да са много близки.

И за двамата е огромно вълнение, когато имат общи концерти, и точно такъв ще се случи на 18 април догодина. Получили са покана от Софийската филхармония, като този път програмата е малко по-различна. В първата част ще изпълнят музика от филма “Червената цигулка”. Във втората част ще включат чужди и български произведения, като Мартин Пантелеев няма да е само диригент, двамата братя ще изсвирят и нещо заедно на сцената.

Веско Ешкенази със синовете си - вляво е Виктор, който е на 26 г., вдясно е 24-годишният Артур. По-големият вече работи и се занимава с развитие на софтуер за медицински нужди. От малък свири на електрическа китара, имал дори група, но вече не му остава време заради доста натовареното ежедневие. По-малкият в момента учи химия, но засега не е ясно в каква посока ще продължи да се развива. “Или поне на мен все още не ми е казал”, смее се бащата. И Артур като брат си има влечение към музиката. Композира мелодии за филми и игри и се надява да се занимава с това и в бъдеще.

Момент от ежегодните празненства, които се правят в Амстердам на 27 април, рождения ден на холандския крал Вилем-Александър. По каналите се движат лодки, пълни с хора, облечени в оранжево. Музикантът разказва, че атмосферата е много хубава, а местните наистина умеят да празнуват - шумно и весело, но всичко минава без никакви проблеми. “Самият Амстердам също е много красив”, добавя Веско Ешкенази.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене