Антъни Бурдейн: На 20 трябваше да умра

Готвачът от години се бори с депресията, наркотиците и тежкия си характер.

Трябваше да умра на 20. Станах известен на 40. Станах баща на 50. Чувствам се така, все едно съм откраднал кола, много скъпа и хубава кола, и продължавам да гледам в страничното огледало за премигващи полицейски светлини.

Все още нищо не ме е настигнало", това казва в едно свое интервю Антъни Бурдейн през 2016 г. Един от най-известните готвачи в света, може би дори най-известният, винаги се е борил със своите демони, още докато е бил съвсем млад. Но усърдно е бягал от тях, докато преди няколко дни, 2 години след това интервю, светлините на полицейската кола го застигат и в миг на "самоубийствен транс" Бурдейн слага край на живота си на 61 години с колан за халат.

Кулинар, писател и телевизионен водещ Антъни Бурдейн става известен в средата на своя живот, когато на 44 години публикува във в. "Ню Йорк Таймс" сатия, която гласи "Не яжте преди да прочетете това". Година по-късно доразвива кулинарната си философия в книгата "Поверително от кухнята". Преди това той е беден като църковна мишка.

Бурдейн напуска колежа, за да отиде в Кулинарния институт на Америка в Ню Йорк, и за да плати образованието си, работи няколко странични неща.

След като завършва, той често взима 12-часови смени, шест дни в седмицата в местен ресторант и все пак не се прибира с повече от 120 долара. Често дължал пари, най-вече на шефа си. Признава си, че е харчел и малкото, което е имал, за кокаин.

"Човече, на 44-годишна възраст стоях в кухнята, без да знам какво е да спиш, без тялото ти да се тресе от смъртни болки. Бях в ужасен, безкраен, неотменим дълг - разказва Бурдейн, - нямах здравна застраховка. Не си плащах данъците. Не можах да си платя наема."

Само за няколко години всичко се променя. Неговите кулинарни предавания са гледани от милиони. Книгите му са също толкова четени. Бурдейн може да си позволи да седне в мизерно заведение за нудъли в Ханой, Виетнам, заедно с президента Обама и да изпие една бира с него. Позволява си и да нарече Иги Поп свой много близък приятел. Той е винаги отворен към хората. Не са му нужни пиари, дава интервюта на всеки, който му се обади, запомня името на всеки, който се запознае с него. През цялото това време на безкрайна слава

Бурдейн открито говори за тъмната си страна. Не е тайна, че за да стоиш буден в кухнята, понякога се изискват крайни мерки. Много готвачи прибягват към употреба на субстанции, а Бурдейн в своите ранни години развива зависимост към хероина и крека.

Кокаинът го докарва до абсолютно дъно. Антъни е толкова отчаян, че понякога разбива паркета си и рови из килима с надеждата, че парчета крек са паднали там, в пукнатините, и че той все пак ще може да успее да ги изпуши. В края на 80-те години успява да пребори всичко това.

Но за разлика от повечето зависими, Бурдейн не се отказва напълно от всичките си пороци. Той продължава да пуши цигари до раждането на дъщеря си. Алкохол консумира до последно. Затова в предаванията му често сме го виждали да опитва не само от храната, но и от характерните спиртни напитки. Той или се наслаждава на студена бира с храната си, или "удря" един шог соджу в Южна Корея. Самият той си признава, че поведението му е необичайно: "Повечето хора, които се друсат с хероин и кокаин, трябва да се откажат от всичко.

Може би това, което те ми причиниха, беше толкова ужасно в края на краищата, че никога повече не бях изкушен да се върна към тях отново."

Откровен е и за своите демони. Той често разказва колко самотен се чувства на път и колко болка има в душата му. В един от епизодите на "Непознатите места", Бурдейн сяда на една маса с психолог и разговаря с него за незначителните неща, като обикновен хамбургер на летището, които го вкарват в дълга спирала от депресия, която може да продължи с дни.

"Чувствам се като изрод и се чувствам изолиран", казва той. А това не е единственият път, в който говори за тъмнината - в едно интервю за в. "Гардиън" от 2017 г. той разказа за "психотичната ярост", която изпитва, казвайки: "Аз бях нещастна душа... боли ме, разочаровах и обидих много, много, много хора и съжалявам много. Трябва да живея с този срам."

Но въпреки всичко това светът ще запомни само този Антъни, който познаваше от телевизията. Макар смелите му хранителни приключения да са го отвели на най-различни места по света, Антъни признава, че любимата му храна са макарони със сирене, а първата му любов са комиксите.

Но не си мислете, че Бурдейн е излязъл от утробата със скъпа порцеланова чиния в дясната си ръка и мръсно мартини в лявата.

Той идва от семейство със сравнително скромен произход от Ню Джърси, където е отгледан в правилата на стандартна американска кухня като месо и бургери.

Но миризмите, които се промъквали в стаята му, докато възрастните долу се забавлявали на своите партита за вечеря, го заинтригували. А когато семейството му пътувало в чужбина, любопитството му нараствало.

Пред в. "Гардиън" той разказва, че своето изтънчено небце е изградил благодарение на бунт срещу родителите си. Когато те не го викали на своите вечери, той се ядосвал и по-късно изисквал от тях неща като стриди или ястия, които те намират за отблъскващи. Не заради самата храна, а заради реакцията, която тя предизвиквала.

В последните години Антъни Бурдейн използваше гласа си, за да обърне внимание на това колко много храна се похабява, и начините, по които тази негативна тенденция може да се прекрати. А след като неговата приятелка Азия Ардженто също се оплака от сексуален тормоз от страна на Харви Уйнстийн, Бурдейн започва да търси начини как да помогне повече на жените в своя бизнес и става активна част от движението #MeToo.

Готвачът е може би е  най-известен с острия си език. Той е груб, постоянно обижда и никога не се съобразява с мнението на хората около себе си. Прозвището му "лошото момче на кулинарния бранш" определно е заслужено не само заради твърдия му характер. Той често проявява и саркастични коментари към веганите и вегетарианците. Докато снимаше предаването си в САЩ, каза, че американците ядат прекалено много месо, а докато беше в Швеция, призна, че презира групата АББА.

Всички обаче се възхищават на Антъни, дори и тези, които го мразят. 

Четете още:

2018: Завръщането на пиратите

Росен Плевнелиев се ожени за Деси Банова. На церемонията присъстваха децата на младоженците, тъщата на президента и кумовете на младото семейство

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене