Да те бият като за световно!

Саудитите бяха премазани на старта

Всяко голямо първенство ражда своите герои, истории за велики победи, но и тежки разочарования...

Какво е да се изложиш като за световно?

Футболистите на Саудитска Арабия са абсолютно наясно с това! Те се издъниха жестоко на старта на шампионата в Русия. За тяхна утеха загубата с 0:5 от домакина не е най-колосалната излагация в историята, дори само при откриващите мачове.Рекордът в тази категория държат САЩ. През далечната 1934 г. Италия побеждава "янките" със 7:1 в първия мач от турнира. Арена на срещата е "Стадио Национале" в италианската столица Рим. Днес този стадион носи името "Фламинио".

Една от страните, славеща се само с провали на най-големия футболен форум, е Боливия. Може би най-слабият представител на континента Южна Америка има три участия на мондиали. Общата голова разлика е 1:20, а единственото попадение е във вратата на Испания при загубата с 1:3 в САЩ през 1994 г. 54 лета по-рано бъдещият шампион Уругвай унищожава "ла верде" с 0:8 - това е и най-гръмкото поражение на боливийците на финалите.

Полуфиналистът от 2002 г. Южна Корея не може да се похвали с добър дебют на световната футболна сцена. През 1954 г. те се превръщат във втория азиатски отбор, стигал до първенството. В него те са премазани от Унгария и Турция съответно с 0:9 и 0:7. Двата разгрома им отреждат първото място в класацията за тим, допуснал най-много голове в груповата фаза за всички времена. Следват ги представителите на Заир и Хаити, които инкасират по 14 попадения през 1974 г.

Отборът на Салвадор е "рекордьор", що се отнася до най-изразителната загуба. Тя става факт на второто им участие на мондиал през 1982 г., в Испания. От страната на победителите стои Унгария, а резултатът е повече от внушителен - 10:1. Първия път, когато централноамериканската държава стига до битки с най-големите, е през 1970 г. Общата голова разлика за шестте срещи, които Салвадор изиграва в двете надпревари, е 1:22.

Родният национален отбор също има някои мрачни спомени от световни първенства. Още на дебюта през 1962 г. в Чили нашите са пометени от мощната по това време Унгария с 1:6.

Този резултат свети на таблото отново през 1998 г. в Ланс, Франция. За нещастие българите отново са от грешната страна.

Испания, вдъхновена от Фернандо Йеро, постига тази забележителна победа. Именно актуалният национален наставник на "ла фурия" открива резултата. Впоследствие иберийците заедно с България отпадат от групата.

Други паметни разгроми, които са претърпявали "лъвовете", са от Германия с 2:5 (1970) и в малкия финал срещу Швеция през 1994 г. Тогава "трите корони" вкарват четири безответни гола във вратата на Борислав Михайлов само за едно полувреме. Вратарят е в шок от тези 45 минути и е заменен на почивката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене