Писателката Павлина Павлова е носител на Националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

СНИМКА: Pixabay

Павлина Павлова е новият носител на Националната литературна награда "Проф. Димитър Димов", която й бе връчена на тържествена церемония в Драматичен театър-Ловеч. Наградата си тя получи от кмета на общината Корнелия Маринова и писателя Банко П. Банков, първият носител на отличието.

При награждаването кметът Корнелия Маринова цитира стих на Павлова: "Аз съм гордата българка с кръв непокорна, която от предците ни взела е плам".

В своето благодарствено слово отличената авторка подчерта, че една от първите книги, от които е черпила опит, е романът "Тютюн" на Димитър Димов. "Тогава не съм си и мислила, че ще застана тук в Ловеч с подобна награда", каза тя.

Наградата "Димитър Димов" е учредена през 2014 г. по повод 105-годишнина от рождението на писателя. Основните цели на наградата са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя и драматург Димитър Димов, както и утвърждаване авторитета на града като активен културен център. Тя се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист и драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература.

Първият носител на Националната литературна награда за цялостно творчество "Проф. Димитър Димов" през 2015 г. е ловчалията проф. д-р инж. Банко П. Банков.

Павлина Павлова е родена в Павликени, завършила гимназия в Горна Оряховица и висше образование в Университета за национално и световно стопанство София. Работила е като журналист в БНР, в БНТ и като директор "Маркетинг" на издателство "Български писател". Издала е 61 книги с поезия и проза. Нейни стихове и разкази са превеждани на много езици.

Павлова е член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено писателско общество "Балкански Декамерон", на Академията на европейска култура "Орфеева лира" и на Световната асоциация на писателите криминалисти "AIEP".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене