Вежди Рашидов извая Паисий за "Двора на кирилицата" в Плиска (Снимки)

Вежди Рашидов пред паметника на Паисий СНИМКИ: Комисията по културата и медиите

Вежди Рашидов извая паметника на Паисий за Алеята на писателите в „Двора на кирилицата“ в Плиска. Това съобщиха от Комисията по културата и медиите.

Създателят на културно-историческия комплекс Карен Алексанян лично покани Вежди Рашидов да бъде автор на паметника. Тържествената официалната церемония по откриването се състоя днес, когато честваме деня на Св. Паисий Хилендарски. В алеята на „Двора на кирилицата“ заедно с паметника на хилендарския монах бяха открити и паметниците на Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров.Техни автори са Красимир Ангелов, Константин Симеонов- Костика и Владимир Киров.

Дарител на четирите паметника е 84-годишната бивша учителка Йорданка Савова от Шумен, известна авторка и краевед. Нейното име е написано под постаментите в знак на признателност пред благородния й жест.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов поздрави сърдечно Карен Алексанян и Йорданка Савова за всеотдайната им дейност за популяризиране на българското духовно наследство. Той им връчи почетни плакети на българския парламент с думите: „Възхищавам се на вдъхновението, с което сте се посветили на едно толкова благородно дело, дано да увлечете след себе си нови последователи в името на популяризирането на българската духовност. България има нужда от хора като вас.“ Вежди Рашидов допълни, че не е могъл да откаже да направи паметника на Паисий, защото създателят на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян върши свято дело и прославя нашата азбука, която сплотява славянството. Един арменец ни дава пример как да пазим духовността, допълни Рашидов.

Вежди Рашидов поздравява Йорданка Савова
Вежди Рашидов поздравява Йорданка Савова
Вежди Рашидов поздравява Карен Алексанян
Вежди Рашидов поздравява Карен Алексанян
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене