Зам.-министър Михайлова: Грижата за здравето на учениците е грижа за бъдещето на нацията

Таня Михайлова Снимка: Архив

Грижата за здравето на учениците е грижа за бъдещето на нацията. Всички в системата на образованието - директорите, учителите, родителите и самите ученици, трябва да знаят, че това е сериозна отговорност за формиране на навици за здравословно хранене и спорт. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на церемонията по връчване на наградите от Националния ученически конкурс "Посланици на здравето", съобщи пресцентърът на МОН.

Конкурсът е по инициатива на Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Министерството на околната среда и водите, и с Представителството на Европейската комисия в България.

В словото си Таня Михайлова е посочила, че участието на децата и реализирането на идеята на конкурса е осъзнаване на значението на здравословното хранене и спорта. "В света на новите технологии често забравяме, че здравето не се дава даром и трябва да се полагат грижи за него. Това е отговорност на всички ни", е заявила заместник-министър Михайлова и е допълнила, че МОН стимулира ученическия спорт и инициативите, свързани със здравословното хранене.

Заместник-министърът на образованието е наградила 13 лауреати от Националния конкурс "Посланици на здравето", в който са участвали 5500 ученици от цялата страна заедно с техните учители и родители. Участието е било с проекти, насочени към превенция на рисковите за здравето фактори. До финала са достигнали 75 проекта - 18 в категорията от първи до четвърти клас, 38 - от пети до осми класи, и 19 проекта от девети до 12-и клас. В тях учениците са предпочели превенция чрез спортни прояви - състезания и турнири по футбол и баскетбол, туристически походи, ролеви игри, дебати и дискусии, както и работа в екип между поколенията за запазване на българските традиции. Учениците са създали сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, и за почистване на замърсени райони в различни населени места в страната. Конкурсът се реализира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене