Българин се катери като паяк по небостъргачите в Милано, за да ги чисти (Снимки)

Българин се катери като паяк по небостъргачите в Милано, за да ги чисти. СНИМКИ: Инстаграм на Димитър Харизанов

Българинът Димитър Харизанов е човекът паяк, който се катери по всички милански небостъргачи, за да ги чисти. Едновременно с това фотографира себе си и панорамите отвисоко, заради което има хиляди последователи в социалните мрежи. В.”Кориере дела сера” посвещава в новия си брой статия на „летящия” българин. „На 6 г., докато изкачвах стълбите на блока в София, рискувах, защото джапанката ми се заклещи в стълбите, стъклените бутилки излетяха от ръцете ми, след което счупените парчета се забиха в гърдите ми – така се проби аортата ми. Парчетата почти се подаваха от гърба ми”, разказва Димитър за първия си преживян рисков момент в живота. Вестникът допълва, че прякорът на Димитър е Митака Neverdead (никога не умира- в превод), както е и името на профила му в инстаграм, където има хиляди последователи. Там българинът публикува снимки на Милано от невъзможни за обикновените хора гледни точки. Българинът има и сайт, в който публикува смайващи снимки на панорами отвисоко, които могат да се купят.

Българинът е непрофесионален фотограф, поет, музикант, но в действителност неговата професия е „работник на въже”. Той е нещо като „алпинист” по небостъргачите, който не само ги мие, а и извършва контролни тестове, поддръжка, проверка на всеки сантиметър от фасадите на сградите. Според Димитър най-труден е наклоненият покрив на сградата, известна като Диаманта. Като „Еверест” на Милано българинът определя правия небостъргач на „Алианц”. Димитър разказва, че отвисоко чува всеки шум на града и вижда всеки детайл от трафика. „От кулата на „Уникредит” можеш да чуеш дори човешкия шепот”.

Всеки, който работи на високо, завързан за две жици, се нуждае от специален сертификат. В Италия са малко на брой този вид специализирани работници. „На работа рискът трябва да бъде нулев, моят адреналин е последователността от операции, които трябва да извърша при сигурност”.

Димитър работи заедно с приятелите си Цветомир Василев (32) и Илиян Кинов (49) - български алпинист, който е изкачвал и Хималаите. През почивните дни тримата ходят на Доломитите или изкачват скали в Лигурия. „Но на небостъргачите реализирахме мечтата си”, допълва пред „Кориере дела сера” Димитър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене