Растения изникват от бутилки

4 седмици отнема процесът от пръчка на близалка да поникне растение.

Екотопчета връщат равновесието в природата

От бутилките доскоро очаквахме да излезе най-много някой дух, а вече оттам се показват цели дървета. Екомисленето и иновативните технологии направиха така, че празните шишета от шампоан да не се хвърлят на боклука, а да се засадят в градината. Материята, от която са изработени, се разгражда и подхранва семена, които се намират в специален контейнер, прикрепен на дъното. Целият процес завършва с новоизникнало дърво или храст.

Идеята е на Стивън Ко, който е страдал от много алергии, а след смъртта на родителите си решава, че трябва да помогне на хората да не страдат от твърде честата употреба на химикали и изкуствени материали. Той създава тайванската козметична компания O'right, като О е символ на планетата, а right означава “добро” за нея. Бутилката на “най-зеления шампоан”, както го наричат създателите му, е 100% биоразградима и е произведена от преработени плодове на кафе, растения и растителни отпадъци от еликсирната напитка, а надписите върху нея са от нетоксично соево мастило. На дъното на шишетата има малък контейнер с няколко семена. Бутилката се разгражда и служи за тор на 3-те семена, от които поникват акации или различни билки.

Цветът на бутилките идва от есенциите на плода и остатъчна утайка от кафе, доставена от “Старбъкс”, като дават 100% естествен кафяв цвят и са неизчерпаем източник за концепцията “дърво в бутилка”. Проучване показва, че на ден в света над 2,25 милиарда чаши кафе доставят наслада някому.

Зелените идеи и рециклирането в различни насоки е много популярно в Тайван. Списание “Тренд” разказва как небостъргачът “101” използва филтрирана дъждовна вода, за да захранва сервизни помещения и писоарите в сградата. Обществената библиотека “Бейту” с “умен” покрив, който освен че събира и филтрира дъждовна вода, използва и слънчева светлина, като я превръща в енергия. Сградата на компанията O'right

сама добива

електричеството си

и също събира дъждовната вода.

Любители на природосъобразния начин на живот има по целия свят, а отскоро независимо от мястото, на което сте - можете да си хапвате десерт и да бъдете екополезни.

В тенденцията да се поставят “семена на растения в различни продукти” се включва и компания за производство на органични близалки. Пръчката на десерта е изработена от рециклируема хартия, която се разгражда в почвата и

вкусът на близалката

определя вида растение

“Най-зеленият шампоан” се произвежда в Тайван от кафени зърна.
“Най-зеленият шампоан” се произвежда в Тайван от кафени зърна.

След ежедневно поливане от саксията може да порасне както подходящи за овкусяване на салата растения и билки, така и рози за аранжиране на дома. Компанията предлага близалки с различни цветове и аромати, а ако искате да засадите у дома лавандула, трябва да изберете вкус на лавандула и лимонена трева, както и за почитателите на невена. Ако пък сте решили да правите коктейли “Мохито” и за всяко са ви нужни 5-6 листа мента, може да си ги набавите, след като сте хапнали десерта и той вече е поникнал в саксия. Другите вкусове са ванилия и хибискус, лимон и мащерка, както и шампанско и роси. Идеята за тези лакомства с изненада е на Брена Кларк. Компанията ѝ Amborella го описва като “идеален начин да обединиш поколенията - млади и стари, и отново да ги върнеш в градината”.

За по-малко от 2 долара може да си купите 14 семена за различни растения и молив, а идеята на компанията Sprout е да ги обедини в едно. След като сте наострили до последно вашия молив и той вече е изхабен, може да го засадите в една саксия и до 4 седмици след ежедневна грижа ще намерите растение. Компанията посочва, че пишещите инструменти са нетоксични и дори при поглъщане на семената не би трябва да е проблем, като дори няма да е лошо на вкус. Моливите се произвеждат в Полша и САЩ, като най-често след посаждането им изниква босилек.

15 милиарда дървета се изсичат всеки ден по света. Това прави един и половина акра на секунда, което увеличава емисиите на парникови газове с 12 до 17%. Наистина, близалките са вкусни, но има още по-бърз и лесен начин да възстановим равновесието в природата - като хвърляме семена из пустите райони. За да оцелеят, семената са поставени в “семенни бомби”. Тяхната обвивка е съставена от въглищен прах, примесен с хранителни вещества, която предпазва растенията от животни и ектремни метеорологични условия. Когато завали дъжд, семето пониква. Концепцията е измислена в Кения, където

само миналата година са

изсечени 5,6 млн. дървета

Цветните топчета са предназначени за спасяване на популацията на пчелите.
Цветните топчета са предназначени за спасяване на популацията на пчелите.
Методът е не само бърз, но и евтин - една бомбичка струва около 2 цента. Това е от голямо значение за Кения, където 90% от селските домакинства използват основно дървета за отопление. Каузата се разпространява много бързо и има поръчки от Колумбия, Индия, Малави, Тайван.

Подобни са и цветните топчета от проекта “Отгледай дъгата”, който предприема семейство от Калифорния. Техните бомбички обаче са предназначени за спасяването на популацията на пчелите, затова в тях има семена на диви цветя, привлекателни за насекомите. Съставени са различни варианти за шест района в САЩ. Среднозападният микс включва многогодишна лупина, лимонова мента и пеперуден плевел. Семената са увити с органичен тор за подхранване и са оцветени с нетоксични бои, заприличвайки на шарени бонбони. Топките могат да се хвърлят навсякъде, като проблемни са най-вече урбанизираните райони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене