Учени откриха фосили от неизвестен досега вид древни морски гущери

Факсимиле: phys.org

Учени идентифицираха нов вид древни морски гущери, живели преди 75 милиона години, съобщи ЮПИ.

Палеонтолози попаднали на впечатляващо добре съхранени фосили от гущер в Италия. Фосилите включват мускули и кожа.

Находката е открита в Пулия, в район, който някога бил плитко море. Новооткритият вид морски гущери е кръстен Primitivus manduriensis, на виното примитиво, което се произвежда в Мандурия.

Тъй като бързо бил заровен в морски седимент, трупът на умрелия гущер бил недостъпен за хищници и дал възможност на учени да изследват люспите, мускулите и кожата му 75 милиона години по-късно.

"Нужни са специални условия, за да се съхранят меки тъкани на фосил - заяви Илария Папарела от университета на Алберта в Канада. - Мястото, където е открит Pr. manduriensis, е с огромен потенциал. Надяваме се да получим разрешение от италианските власти да продължим изследванията."

Добре съхранената тъкан позволила на учените да класифицират новия вид. Той се срещал през късната креда, а това навежда на мисълта, че полуводните гущери са се появили най-малко 15 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега.

"Учените използват образци от люспи и кожа, за да идентифицират живи животни - поясни Папарела. - Невероятно е, че е използван същият метод, за да се изследва екземпляр, живял преди повече от 70 милиона години."

Видът Pr. manduriensis е най-близък до змиите и мозазаврите - изчезнала от лицето на планетата група едри морски влечуги.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене