Ицхак Финци поздрави "колегите си" статистици

Ицхак Финци СНИМКА: Архив

Актьорът Ицхак Финци, който се превъплъти в образа на статистика Асенов във филма "Преброяване на дивите зайци", поздрави "колегите си" статистици на днешната конференция "По-добро сътрудничество, по-добри данни" в София, която е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и е по повод на 138-ата годишнина от създаването на официалната статистическа институция в България, предава БТА.

Актьорът отбеляза важността на статистиката, като припомни няколко мисли за тази наука.

"За 21 век данните са това, което е парата през 19 век и нефтът през 20 век. Те са двигател на просперитета, революционният ресурс, който трансформира характера на социалната икономическа активност, способността, която разграничава успешните от неуспешните общества", цитира актьорът откъс от "Манифест на данните" на Кралското статистическо общество. Финци припомни и думите на Гьоте, че статистиката не управлява света, но показва как светът се управлява, както и популярната мисъл на Шльоцер, че статистиката е застинала история, а историята е текуща статистика.

Светът се променя изключително бързо и, ако искаме да останем релевантни, трябва да отговаряме на нуждите на потребителите, коментира по врема на форума генералният директор на Евростат Мариана Коцева. Тя посочи, че живеем в свят, където информация ни "дебне отвсякъде", но също и производители на "фалшиви новини", затова въпросът за доверието става основен.

Тя отбеляза, че новите явления изискват иновативни подходи и едно от предизвикателствата е свързано с използване на новите технологии и новите източници на информация. Според Коцева не е достатъчно да се произведе статистика, а в съвременния океан от информация е много важно да се разпознава надеждната информация. Ако претендираме, че сме източника на надеждна информация, трябва да се борим за доверието на потребителите, посочи тя.

Олег Петков заместник-министър на Българското председателство, отбеляза, че данните не са само числа, а са първата част от решението на даден проблем. Ефективните решения се основават от достоверна информация, подчерта той.

На днешния форум бяха наградени победителите в националния кръг на първата Европейска олимпиада по статистика за ученици, в която участваха 527 ученици от България, разпределени в 194 отбора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене