Писателят Джон Ървинг спечели почетната Дейтънската литературна награда

Джон Ървинг СНИМКА: Официален сайт на писателя

Авторът на романите "Светът според Гарп" и "Правилата на дома" е тазгодишният лауреат на наградата за цялостни постижения на фондацията, присъждаща Дейтънската литературна награда за мир, съобщи Асошиейтед прес.

Джон Ървинг ще получи тазгодишната награда за високи постижения "Ричард С. Холбрук", носеща името на американския дипломат, съдействал за постигането на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г., предаде БТА.

Романите на Джон Ървинг изследват проблемите на сексуалните различия и социални теми. Те често показват "трагедията от липса на съчувствия и разбиране към събратята ни". "Чрез книгите - особено книгите на Ървинг - читателите се научават да разбират и да се идентифицират с хора, които са различни", каза Шарън Раб, основател и председател на фондацията, присъждаща Дейнътската литературна награда за мир.

Най-продаваната книга на Джон Ървинг е "Молитва за Оуен Мийни". В нея той пише за вярата, съдбата и социалната справедливост чрез съдбите на двама приятели от детинство.

Джон Ървинг печели американската Национална литературна награда за "Светът според Гарп". Той получава и "Оскар" за адаптиран сценарий за "Правилата на дома", както и наградата "О'Хенри" за разказа "Вътрешно пространство".

Джон Ървинг каза, че приема с готовност всяка награда, която привлича внимание към темите му.

"Писах за сексуалните различия и малцинства по време, когато преобладаващата литературна култура ги определяше като странни или неразбираеми - каза той. - Пиша с надеждата, че тесногръдието, омразата и явната жестокост към сексуалните малцинства ще станат отживелица. В този смисъл пиша протестно."

Дейтънската литературна награда за мир се присъжда за произведения, допринасящи за мира, социалната справедливост и разбирателство в света. Сред лауреатите на почетната награда "Ричард С. Холбрук" са Колъм Тойбин, Мерилин Робинсън, Луиз Ърдрич.

Джон Ървинг е на 76 години. Той живее в Торонто и пише 15-ия си роман.

Джон Ървинг и лауреатите на Дейтънската литературна награда ще получат отличията си в края на октомври.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене