Новооткрита отровна змия в Австралия е заплашена от изчезване

СНИМКА: Pixabay

Австралийски учени откриха нов вид отровна змия в отдалечен регион на Куинсланд, но те се опасяват, че влечугото в скоро време може да изчезне заради минната промишленост, предава ДПА.

Най-новият член на семейството австралийски отровни змии бе наречен Vermicella Parscauda. Специалистите се натъкнаха на него в минодобивния район на полуостров Кейп Йорк. Тук оперира гигантът в минната индустрия "Рио Тинто", който по тези места добива бокситна руда, предаде БТА.

Новият вид змия била открита, когато екип се завръщал от експедиция, изучаваща морските змии. Рядкото влечуго се припичало върху купчина боксит. То било с дължина 30-40 сантиметра, с бели пръстени върху черното тяло. Визуално и генетично Vermicella Parscauda се различава от своите посестрими от австралийското източно крайбрежие и от вътрешността на страната.

Екипът открил четири други екземпляра от новия вид. Една от змиите била в естествения си хабитат на полуострова, друга била премазана от автомобил в близост до мината, а две други били част от музейна колекция.

Минната промишленост може да унищожи новия вид, тъй като тя променя околната среда във вреда на местните животински и растителни видове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене