Водорасли показаха, че Антарктида не е изолиран континент

СНИМКА: Pixabay

Кафяви водорасли са преминали 20 000 км от най-южните части на Индийския и Атлантическия океан до бреговете на Антарктида, съобщи Сайънс алърт.

Това невероятно пътешествие е първото категорично доказателство, че Антарктида не е изолиран континент.

Международният екип от учени, открил "чуждестранните" кафяви водорасли, изработи компютърен модел, който показва как те може да са пътували. Той насочва също как могат да се променят условията в Антарктида, предава БТА. 

"Това е недвусмислена демонстрация, че морските видове от север могат да стигнат до Антарктида" - каза Крид Фрейзър от Австралийския национален университет. - За да стигнат дотам, водораслите трябва да преминат през бариерите, създавани от полярните ветрове и течения, които досега мислехме за непреодолими".

Водораслите са открити на места, като бреговете на о-в Кинг Джордж. Те са се движели с вълните, макар и според анализите на океанските течения и ветрове те да би трябвало да се движат не на юг, а в обратна посока. Изглежда са се намесили антарктическите бури. Големите вълни, предизвикани от тях, могат да нарушат моделите и да донесат водорасли до Антарктида.

"Веднага щом въведохме предизвиканото от вълни движение на повърхностните води, тези биологични преходи станаха възможни" - каза Адел Морисън от екипа. - Ако растенията и животните стигат до Антарктида често с океанската вода, те ще могат да се установят там веднага щом местната среда стане достатъчно благоприятна."

Водораслите обикновено пренасят и други растения и миниатюрни твари.

Откритието означава също, че Антарктида ще се промени по-осезаемо от глобалното затопляне, защото повече растения и животински видове ще започнат да виреят около леда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене