В комунистическа Куба постепенно навлиза мобилният интернет

СНИМКА: Pixabay

Комунистическа Куба започна да предлага интернет за мобилните телефони на определени потребители, като цели да пусне услугата за цялата страна до края на годината, което е още една стъпка към отваряне на една от най-слабо свързаните страни в Западното полукълбо.

Журналистите в държавните медии са сред първите тази година, които получават мобилен интернет, осигурен от кубинския телекомуникационен монополист. Това е част от по-широка кампания за по-голям интернет достъп, който според новия президент Мигел Диас-Канел ще даде тласък на икономиката и ще помогне на кубинците да защитят своята революцията.

Анализаторите посочват още, че по-големият достъп до интернет мрежата в крайна сметка ще отслаби правителствения контрол върху това каква информация стига до хората в еднопартийната островна държава, която упражнява монопол върху медиите. Куба не одобрява инакомислието в обществото и блокира достъпа до дисидентски сайтове.

Това е радикална промяна, каза 39-годишният Юрис Норидо, който работи за няколко държавни новинарски сайта и телевизията.

"Сега мога да съобщавам новините където и да се намирам, включително от мястото на събитието", каза той.

Някои потребители, включително компании и посолства, могат да си купуват планове за мобилни данни от декември, според сайта на кубинския телеком монополист ETECSA, който не даде широка публичност на тази стъпка.

ETECSA посочи, че ще разшири достъпа до мобилния интернет за всичките си 5 милиона абонати на мобилни телефонни услуги, което е почти половината от кубинското население, до края на годината. ETECSA не отговори на молбата за повече подробности.

Дали заради липсата на пари, дългогодишното американско ембарго или опасения, свързани с информационния поток, но Куба изостава в достъпа до интернет. До 2013 година интернетът бе достъпен за обществото само в туристическите хотели в Куба.

Оттогава обаче правителството обяви за приоритет увеличаването на свързаността, като откри интернет кафенета и точки за безжично свързване с мрежата. Бавно започва за свързва и домакинства с интернет. Доста преди да поеме поста от Раул Кастро през април 58-годишният Диас-Канел се бори за тази кауза.

Трябва да можем да публикуваме онлайн съдържанието на революцията, каза той пред парламента през юли миналата година, още като вицепрезидент, допълвайки, че кубинците така ще могат да се противопоставят на лавината от псевдо-културно, банално и вулгарно съдържание.

Куба би могла да използва субсидии за насърчаване на използването на спонсорирани от правителството приложения, казват анализатори. Миналия месец ETECSA пусна безплатно приложение за съобщения само за Куба - Todus, а кубинският интранет с няколкото си одобрени от правителството сайта и имейл услуга е много по-евтин от по-масовия интернет.

В изтекъл в публичното пространство документ от 2015 година за интернет стратегията на кубинското правителство, кабинетът посочва, че цели да свърже с интернет най-малко половината от домовете до 2020 година и 60% от телефоните.

Много кубинци обаче са скептично настроени. Президентът на ETECSA Майра Аревич каза пред държавната телевизия през декември, че са свързани само 11 000 домакинства миналата година.

"Много пъти съм ходил в офис на ETECSA да питам дали могат да ми осигурят достъп от дома," каза 28-годишният Юнейси Галиндо на едно от обществените точки за свързване с интернет, намираща се на оживена хавански улици. "Казват ни обаче, че все още не са готови и ще ни се обадят," допълва той.

Повечето притежатели на мобилни телефони имат смартфони. Куба едва сега пуска 3G технологията, макар че по-голяма част от Латинска Америка е минала на 4G, а 5G е в последна фаза на тестване.

"Въвеждането ще става бавно първоначално, а след това по-бързо, ако правителството е все по-убедено, че може да контролира политическите последици," казва експертът по Куба Тед Хенкън от американския университет Baruch College.

Цената обаче може да се окаже най-голямото ограничение за мнозина. На обществените места за свързване с интернет т. нар. хотспотс един час в мрежата струва един долар, а средната държавна месечна заплата е 30 долара.

Не е ясно колко ще плащат повечето кубинци за мобилен интернет, но цената на ETECSA за компаниите и посолствата е 45 долара месечно за четири гигабайта.

(БТА)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене