Геолози определиха нов етап от холоцена - мегхалаянски

Факсимиле: Би Би Си

Геолози класифицираха последните 4200 години от историята на Земята, които достигат до нашето съвремие, като отделен етап, съобщи Би Би Си.

Те го нарекоха мегхалиански. Той е започнал с катастрофална суша, предизвикала края на редица цивилизации по света - в Египет, Гърция, Сирия, Палестина, Месопотамия, долините на Инд и Яндзъ. Продължил е до 1950 г. Вероятно е предизвикан от промени в океанските и атмосферни потоци, предава БТА. 

Мегхалаянският век от холоцена е уникален сред многото интервали в геоложката скала с това, че началото му съвпада с глобално културно явление, дължащо се на промяна в климата, каза проф. Стенли Фини, професор по геология в университета в Лонг бийч и генерален секретар на Международния съюз на геоложките науки, ратифицирал предложението на Международната комисия по стратиграфия.

Най-старият етап от холоцена - излизането от ледниковия период - ще се нарича гренландски. Между него и мегхалианския е имало внезапно охлаждане, дължащо се на стичането на топяща се вода от ледниците в Канада в океаните.

За да влезе в класификацията, всеки етап трябва да отразява явление с глобален ефект, отпечатало се ясно в скалите и седиментите. За мегалаянския това са специфични химичеси подписи, каквито например се виждат по пода на пещери в северозападния индийски щат Мегхалая.

Някои специалисти не са съгласни с това разпределяне на холоцена и изтъкват, че е преждевременно. Те се притесняват, че то е одобрено, докато продължават дебатите за обявяването на нова епоха, която да отразява човешкото въздействие върху планетата, наричана засега антропоцен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене