Музеят „Земята и хората” се „изнесе” в „Двореца”

Изложба ”Съкровищата на земята” от около 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културния център „Двореца“. „Тук са над 50 от най-хубавите експонати от постоянната експозиция на музея, нещо, което правим за втори път – да изнасяме експонати, по принцип не си го позволяваме” – каза директорът на музея Чавдар Начев. Сред тях са диамант от ЮАР – в собствената му скала, рубин и сапфир от Русия. Галерията „Тунела” е изработена от балчишки камък и сета приютява тези скъпоценни камъни – посочи Михайлова.

„Това е една от най-важните изложби за настоящия културен сезон, дори може да се определи като акцента в нашата културна програма, както и част от националната културна програма на Министерството на културата” - каза още Михайлова.

По думите на Начев, скъпоценните камъни са аристократите на минералното царство. Сред показаните камъни изключително интересни са аметистите, могат да се видят превъзходни топазови кристали от находище в Украйна, което е изчерпано. „Това е световно културно наследство, което е унищожено в резултат на стопанската дейност на хората. Ние съхраняваме доста такива фрагменти от природата. Особен интерес представлява темата „Природно изкуство” – природни пластики, при които скулптор е Господ, а не човекът”- каза още Начев. Сред експонатите може да се види изключително ценният минерал диаспор, открит в Турция. Той притежава качеството да променя цвета си и при осветяване с лампа блести в ярко розово, оранжево или малиново. Именно турският район Мугла е бил единственият източник за добив на минерала. Показаният в изложбата образец тежи 880 грама, има отлични ювелирни качества и според оценки на специалисти е много скъп и постоянно повишава цената си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене