Нефритена катарама за колан на воин за първи се показва на изложба

Снимки: доц. Петрунова

„Нефритена катарама я отккрихме при проучването на една много интересна сграда във вътрешния град на ръзкопките на Калиакра” – каза доц. Бони Петрунова на откриването на изложбата „Скъровищата на земята” в галерия „Тунела” в „Двореца” в Балчик. „Бяхме изумени, никога досега не бяхме намирали подобно нещо. Оказа се, че това е една украса за колан, на която се закачва торбичка или лична вещ на воина, който го носи. Такива украси – през периода 13-14 век, никога не са намирани по българските земи” – добави тя. Доц. Петрунова обясни, че изследванията като минерал, като камък са правени от музея „Земята и хората”. „Оттам потвърдиха и моето предположение, че това е изработка в Китай. На катарамата е изобразена сцената „Пролетна вода”. Тя представлява лов на патици от соколи – символ на събуждането на природата. Тази сцена обаче не е толкова характерна за двете китайски динайстии Цин и Мин, колкото за династията Юан, която по-скоро принадлежи към монголите.. Защо обаче този артефакт се озовава тук – в Добруджанското деспотство. Най-вероятно заради връзките на деспотството със Златната орда, с монголите, тази великолепна част от колан е подарена на владетеля на Калиакра. Това се случва около 1404 г.” – обясни още доц. Петрунова.

„Прекрасният артефакт, който открихме м.г при разкопките на нос Калиакра, е собственост на Историческия музей в грай Каварна” – съобщи още Петрунова.

„Ние, от музея „Земята и хората”, сме се постарали да допринесем за нейното изучаване от минераложка гледна точка. Изучена е с редица научни методи. Направеното изключително надеждно научно описание на токата ще позволи публикации в авторитетни западни списания”- каза директорът на музея „Земята и хората” Чавдар Начев.

Нефритени артефакти е имало по българските земи още в праисторическо време – във Врачанско, долината на Струма, София, Слатина, Варна. Изключително интересно е да се докаже откъде е произходът. „Може би, ще излезе, че тези връзки между Варненската цивилизация и Китай са доста стари. Но, това са неща, които предстои тепърва да се изучават” - каза още Начев.. Изложбата „Съкровищата на Земята” е от фонда на музея „Земята и хората”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене