Дълбоководните рифове в "зоната на здрача" не могат да са убежище за морските видове

СНИМКА: Pixabay

Дълбоководните рифове в океанската "зона на здрача" се различават много от близките до повърхността и не могат да бъдат убежище за морските видове, бягащи от промените в климата или замърсяване, съобщи Ройтерс.

Навсякъде по света кораловите рифове са сред екосистемите, които са най-застрашени от климатичните промени. Големият бариерен риф край Австралия пострада сериозно от избелване на коралите през 2016 г. и 2017 г., предава БТА.

Водолази, ръководени от американски специалисти, изследваха малко известни рифове в Западния Атлантически и Тихи океан на дълбочина от 30 до 150 м, където слънчевата светлина намалява. Те установиха, че повечето видове корали и риби са различни от тези по-близо до повърхността.

"Изненадани бяхме колко малко припокриване има" - каза ръководителят на изследването Луиз Роша от Калифорнийската академия на науките.

По-малко от пет процента от рибите и коралите са обитавали както плитките, така и дълбоките води. Предишните изчисления на учените на базата на исторически данни беше 60 - 70 процента.

"Потенциала на дълбоководните рифове да бъдат убежище, е много по-малък, отколкото се надявахме" - пишат учените в сп. "Сайънс".

Дълбоководните рифове също са заплашени от промените в климата, бури и замърсяване.

Водолазите откриха например найлонови рибарски мрежи, оплетени в дълбоководни корали край Филипините и дълбоководни корали, увредени от топли води край Бахамите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене