С извинение към министър Захариева, но съпругът й - архитект Захариев, бе по-известен от нея

Арх. Ангел Захариев на покрива на “Капитал форт”.

Проектирал е най-високата сграда у нас, “Музейко”, Бизнес парк и Резиденшъл парк

Днес ще прочетете истории за две жени - Весела Кюлева-Станкова и Екатерина Захариева, които не се познават и нямат никаква връзка помежду си, освен че публично са по-известни от своите съпрузи.

Идеята в рубриката “Истина или лъжа” е да показваме как в България се създават фалшиви новини. За съжаление, все повече обекти на тези неверни информации отказват дори да ги отрекат в “24 часа”, тъй като смятат, че по този начин повтарят още веднъж лъжите, и то в нормална медия.

Каква е целта да се измислят истории? Освен да се уязвят лично обектите, за които се пишат несъществуващи интриги? Може и да има поръчители, може и да има политика, но и в двата случая е непочтено.

Освен това се руши доверието върху всичко и това е част от хибридната война срещу нашата страна - няма нищо свято, всички са порочни.

Затова няма какво да се дивим, че населението не вярва на ветеринарните лекари, защото е убедено, че във всеки известен българин, независимо дали е във властта, или в бизнеса, има скрита порочност и задни помисли.

Аналогичен случай със създаването на фалшиви истории са съмненията срещу архитект Ангел Захариев.

Съпругът на министъра на външните работи Екатерина Захариева спечели конкурс за преустройство на площада пред Централна гара в София. Точното име на заданието бе конкурс за устройствена концепция за зоната около гарата и северните територии на столицата.

Преди 2 г. Екатерина Захариева пусна снимки във фейсбук от сватбата и? със съпруга и? Ангел. Те са семейство от 12 години.  СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА
Преди 2 г. Екатерина Захариева пусна снимки във фейсбук от сватбата и? със съпруга и? Ангел. Те са семейство от 12 години. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА

И това бе представено като някаква злоупотреба с власт. Направи го депутатът Александър Симов, без изобщо да изтъкне поне един смислен аргумент за намеса на съпругата му. Арх. Ангел Захариев има дълга кариера в градоустройството. Той е част от “Група Град”, които бяха принципни критици на Петър Диков, предишния главен архитект на София.

Жена му не е от днес във властта. Била е главен секретар на президента Росен Плевнелиев, вицепремиер в служебно правителство и доскоро министър на правосъдието. Тоест, ако е искала да уреди мъжа си, използвайки властовите си позиции, имала е възможности и преди. Възниква принципният въпрос: арх. Захариев трябва ли да престане да работи каквото и да било, след като жена му е станала министър на външните работи и може ли да се наклепва човек, без изобщо да има каквото и да е аргументирано съмнение или доказателство.

Арх. Захариев създава архитектурното бюро “А и А архитекти” през 2005 г. заедно с арх. Асен Милев. Техни проекти са Бизнес паркът, Резиденшъл парк, детският музей “Музейко” и др. Арх. Захариев е човекът, проектирал най-високата сграда не само в София, но и в България - “Капитал форт”. Тя се издига на 126 м височина на бул. “Цариградско шосе”, а до нея в момента се строи и “Скай форт”. След няколко години тя ще държи също първенството за най-висока сграда със своите 202 метра. В архитектурното бюро на арх. Ангел Захариев работят над 100 човека.

Проекти на “А и А архитекти” са печелили редица награди в архитектурни конкурси, включително и международни. През 2015 г. проектът им за сградата на “Капитал форт” получава първа награда в конкурса “Сграда на годината” в категория “Обществени сгради с бизнес предназначение”. Проектът е отличен и на международния конкурс European Property Awards 2016-2017. Първа награда отново в конкурса “Сграда на годината” през 2015 г. “А и А архитекти” получава и за сградата на “Музейко”.

Проектът на “А и А архитекти”, който спечели конкурса за вторичен градски център на София.
Проектът на “А и А архитекти”, който спечели конкурса за вторичен градски център на София.

В конкурса за вторичен градски център около района на Централна жп гара пък участваха 11 проекта. Този на “А и А архитекти” бе избран за победител от международно жури.

Заради активната позиция на арх. Захариев като част от неправителствената организация “Група град”, създадена през 2010 г., по важни за столицата градоустройствени теми и въпроси на градската среда мнозина очакваха, че той ще участва в конкурса за нов главен архитект на София преди 2 г., но той не се включи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене