Тате, липсваш ми!, пише синът Матю 3 г. след като Григор Кумитски загина

Операторът по време на снимки

Спасената от него руска тийнейджърка, за която даде живота си, изчезнала, без дори да изкаже съболезнования на близките му

"Днес Григор Кумитски щеше да навърши 39 години. Но ако ги беше навършил, едно непознато момиче от Русия, дошло на море у нас, нямаше сега да навърши 18.” Това написаха във фейсбук приятелите на талантливия кинооператор. Преди 3 години той плати с живота си, за да спаси 16-годишна девойка в бурното море на курорта Албена.

Гришо, както всички го наричат, получи посмъртно награда на церемонията “Достойните българи” през 2016 г., а синът му

Матю просълзи

цялата зала

Когато министърът на културата Вежди Рашидов окачи на вратлето му медала за баща му, момчето се зарадва и го заразглежда с любопитство. А премиерът Бойко Борисов, който бе гост на събитието, се разчувства: “...Гледах как малкият юнак се радва на медала, а баща му го няма... Действително, ако човек премисли какво е направил той, ще разбере колко е бил силен като характер!”

Церемонията помогнала на малкото момче да приеме по-благосклонно загубата на татко си, разказа тогава майка му Миглена Димова. Преди го обвинявал, че като се е жертвал, го е оставил сам, но след нея започнал да оценява постъпката му като добро.

1091 дни след гибелта му раната не е зараснала. Всички тъгуват за Григор. “Благодаря ти, тате! Липсваш ми! Често си мисля за теб”, обръща се към него във фейсбук вече 9-годишният Матю.

“Ако можех, бих ти подарила всички тези любими неща.

Дано нищо

не ти липсва”,

пише под цяла редичка стикери, сред които камера, фотоапарат, книжна купа с пуканки, клапа, самолет, жената до Кумитски - Миглена, в мрежата. Година по-рано му споделя:“Най-трудно от всичко се уча да бъда и теб, и мен едновременно”. Тя и Матю вярват, че той ги закриля от небето.

Неутешима е майка му Гина. “Той беше добър и много чист човек! Жертвоготовен към семейство, колеги и приятели. Телефонът му звънеше денонощно. Един го моли за едно, друг - за друго, трети - да го вземе от летището посред нощ. Яхваше колата и тръгваше да помага. Спирали сме го, а той: “Щом ми звънят, значи разчитат на мен! За какво са приятелите?”, разказва майка му.

Скромен, деликатен,

тих, почти невидим,

не понасял грандоманията на хората, които демонстрират претъпканите си с пачки портфейли. Казвал: “Мамо, алчността е началото на злото!” Тя все изтръсквала раничките, с които Григор и брат му Павел ходели на училище, да не би случайно да са прибрали някоя чужда химикалка. Молела се да станат добри хора, да не лъжат и да не крадат, да правят добро тихо и всеотдайно.

Гришо не обичал показността, бил съсредоточен в семейството си и в професията си. Често казвал на майка си: “Всички ви обичам. Но най-много Матю и киното! За тях живея!” Имал специален подход към момчето си. Видел ли очичките му натъжени или разсърдени, казвал:

“Ела, тате, да

правим гуш!”

Прегръщал го и отивали на балкона. “Я, какво хубаво птиченце!” и лошото настроение минавало. Матю много обичал да гледа самолети. Само да кажел, че иска и с баща му отпрашвали с колата към летището. Там двамата седели с часове да гледат летящите машини. Не пропускали авиошоу. Вечер често броели звездите и татко му разказвал коя в кое съзвездие е. Днес детето разказва наученото на 4-5 годинки от татко си на баба си Гина.

Григор безкористно помагал в почивните си дни на закъсал с повредена камера колега. “Не искам пари, просто не мога да се разхождам безгрижно по улиците, докато колегата се чуди как да смогне.”

Жертвоготовен

до болка

- само да види, че нещо лошо се случва, скача на секундата и се хвърля да помага.

Така станало и в страшния ден, когато морето го погълнало. Талантливият оператор участвал в заснемането на руски сериал. След края на работния ден тръгнал сам да огледа плажа в северния край на Албена и да избере места за снимките на другия ден. Било след 19 часа на 25 юли, нямало спасители, морето било бурно, имало мъртво вълнение. Операторът вижда давещ се човек, който ту се скрива, ту се показва сред високите вълни. Хвърля се да го спаси направо с дрехите. Тичайки, метнал на пясъка само шапката си, с която не се разделял. Успял да спаси 16-годишното момиче, но вълните го завлекли навътре. Спасители го извадили, но късно. Усилията на лекари да го върнат сред живите не успели. Парадоксално, но никой от близките и приятелите не знае нищо за спасената руска тийнейджърка. Нито тя, нито някой от близките й се обадил да благодари за саможертвата.

Матю сякаш предусещал, че нещо ще се случи, защото месеци преди инцидента все казвал сбогом на баща си вместо довиждане. Само на него. Григор се чудел защо, но обяснение нямало. “Нямаше такава

извънземна връзка

като тяхната. Матю е единственото дете сред тези, които познавам, което обича баща си повече от майка си”, сподели тогава майка му Миглена.

Нищо чудно Матю един ден да тръгне по стъпките му. Снимали го в 20-и епизод на “Откраднат живот” и на детето му харесало.

Григор Кумитски е завършил “Филмово и телевизионно операторство” в НАТФИЗ. Започва като оператор на музикални клипове и риалитита. По-късно режисьорът Ники Илиев го кани за първи оператор на “Чужденецът”. Лентата печели престижни награди - най-добър чуждестранен филм в Ню Йорк, най-добър пълнометражен филм и най-добър сценарий в Лос Анджелис, както и наградата на публиката на фестивала “Златната роза” във Варна. Следва нова покана от Ники Илиев - за “Живи легенди”. Филмът спечели приза за най-добър международен филм на фестивала “Манхатън” в Ню Йорк, а през 2014 г. на фестивала в Монако донася на Кумитски и наградата за най-добър оператор. Той е оператор и на лентите “Стоичков”, на сериалите “Фамилията”,“Кантора Митрани”, “Революция Z”, “Домашен арест”, “Забранена любов”.

Днес майка му Гина не може да сподави сълзите си: “Откакто си отиде, съм половин човек. Гробищата са вторият ми дом. Всеки ден съм там!”.

А синът му, любимата жена Миглена, приятелите продължават да му пишат и да си говорят с него на стената му във фейсбук. И го сънуват. Вярват, че ги чува и вижда, живеят с него. Защото, нали знаете, героите никога не умират.

Григор Кумитски със сина си Матю СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Григор Кумитски със сина си Матю СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Жената до Кумитски - Миглена Димова, и синът им Матю миг след като на церемонията “Достойните българи” през 2016 г. получиха посмъртно награда за геройската постъпка на оператора от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.  СНИМКА: “24 ЧАСА”
Жената до Кумитски - Миглена Димова, и синът им Матю миг след като на церемонията “Достойните българи” през 2016 г. получиха посмъртно награда за геройската постъпка на оператора от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. СНИМКА: “24 ЧАСА”
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви

Напишете дума/думи за търсене