Юлиан Вергов е прегръщал Мила Йовович, мечтае за Моника Белучи

Актьорът се завръща в  Народния без да го е напускал

На 15 юли актьорът Юлиан Вергов навърши 48 години. Със своите роли, изяви в киното, театъра и в телевизиите Юлиан е стопроцентова звезда.

Въпреки че самият той има любопитна представа за тази категория актьори: “Тук за звезди е смешно да се говори. Звезда е онзи, който си седи в дома палат, а на вратата му чукат трима мениджъри с 15 сценария...”.

Най-актуалните новини около Вергов са, че се връща на щат в Народния театър, а героят му доц. Банков - в сериала “Откраднат живот”.

Преди години Юлиан, Деян Донков, Захари Бахаров и други актьори на Народния излязоха на свободна практика, но продължиха да играят в главни роли на сцената му.

Сега Донков, Вергов и присъединилият се Иван Юруков отново са записани в щатния състав на Народния, разговорите с Бахаров продължават.

В момента

Юлиан играе

в 9 спектакъла

на Народния театър: “NeoДачници”, “Крадецът на праскови”, “С любовта шега не бива”, “Идеалният мъж”, “Дон Жуан”, “Козата, или коя е Силвия”, “Ревизор”, “Солунските съзаклятници” и “Богът на касапницата”.

За радост на феновете на “Откраднат живот”, героят на Вергов доц. Виктор Банков се завръща в петия сезон на сериала и започва да дърпа конците на може би най-важната сюжетна линия. От кома се събужда съпругата му Ева и зрителите ще заживеят с техните драми, любови и всичко друго, което измислят сценаристите.

Както казва продуцентът на сериала Евтим Милошев: “В действителност на всички ни се случват едни и същи неща - влюбваме се, разлюбваме се, обичаме се. За нас важното е да покажем как преминаваме през тези емоции и как се справяме с тях...”.

В този смисъл Вергов има сериозно предизвикателство, защото носи изключителна човешка история. На екрана той ще я разкаже заедно с актрисата Ани Пападопулу, с която се знаят още от филма “Мисия “Лондон” (2010), където той играеше ролята на посланика ни в Англия Варадин Димитров, а тя - на студентка в Лондон, която се преобрази на... лейди Даяна.

Юлиан Вергов е завършил театралния колеж “Любен Гройс”, където таланта и възможностите му оценява самата Цветана Манева.

Дипломира се, когато вече е на 31 години, и е почти непознат в артистичното съсловие. Защото, когато стане дума за млад актьор, първият въпрос е: “А той в класа на кого в НАТФИЗ е завършил?”.

И въпреки че на театралната сцена веднага заплува в дълбоките води на класиката - “Ромео и Жулиета” (играе майката на Жулиета?!), “Чайка”, “Сватбата на Фигаро”, “Козата, или коя е Силвия”, за широката публика си остава непознат и неизвестен.

През 2001 г. Вергов

дебютира в

българското кино

с участието си в комедията “Коледата е възможна” на режисьора Християн Ночев. Играе брат на Христо Шопов. Филмът е хибрид между игрален и телевизионен и носи всички белези на тогавашната криза в киното.

Излъчван е само по БНТ и не е показван по кината. Но по-важното е, че на българския телевизионен екран се появява ново лице. При това запомнящо се.

През 2002 bТV започва да излъчва ситкома “Тя и той”. Той е Мартин, тя - Силвия (Стефания Колева). Сценарият е на канадската компания “Дистракшън форматс”, bTV го адаптира за българските зрители. Мартин и Силвия са заедно над 10 години, но не са женени. Сериалът разказва всевъзможни перипетии от техния живот. Формулата “добър сценарий - сочен диалог - красиви и талантливи актьори” сработва и на българска земя.

Конфликтите между двамата герои не бъркат в дълбоки житейски проблеми, по-скоро пощипват някои нервни тикове в човешките взаимоотношения. Вергов и Колева се забавляват, зрителите - също. Сериалът се излъчва три сезона - всеки с по 26 епизода.

Както повечето колеги от неговото поколение, Юлиан Вергов преминава в нещо като стаж в чуждестранните продукции, които се снимат в киностудия “Бояна”. Дебютира през 2000 г. и до 2007 г. се снима в над 25 филма - почти по три на година. В тях е играл работник по чистота, пазач, италиански войник, чиновник, докер, оператор в радио, писател, агент 1, скаут 2 и даже първи офицер на Рузвелт.

В творческото си сиви досега Вергов има участия в над 30 чуждестранни продукции. Българските - филми и тв сериали, са два пъти по-малко.

Заради добрия английски език на Вергов постепенно започват да дават и по-сериозни задачи. Като например в италианския филм “Де ла ровере”, където играе доста значимата роля на нацистки офицер, началник на затвор.

За разлика от всички други български актьори обаче единствен

Вергов е снимал

любовна сцена със

самата Мила Йовович

Избран е след дълъг кастинг за филма “Четвъртият вид”, в който прегръща и целува една от една от най-красивите и сексапилни актриси в света. После Вергов се шегува, че е готов да се снима и с Моника Белучи: “Може и да не е любовен, стига да сме заедно в главните роли...”

Чак през 2007 г. Вергов се снима в истински стойностен български филм. Той е в малка роля на сводника Михаил Гюлемезов в “Шивачки” на режисьора Людмил Тодоров.

Един “експерт” по въпросите на женската плът не обича да се шуми около работата и “стоката” му и Юлиан изигра ролята си пестеливо, без никакви словесни и физиономични фойерверки.

Следващата 2008 г. Вергов се снима във филма на Зорница София “Прогнозата”. Героят му Фитила е един от петимата младежи, добри приятели заради общата им страст по уиндсърфинга. Те си прекарват чудесно на един остров, но когато вятърът утихва, наяве излизат куп балкански конфликти, защото в групата има българи, македонец, сърбин и хърватин.

Вергов си мисли, че може да кара сърф. Но когато, за да се подготвят за филма, актьорите отиват да се обучават на турски остров, той разбира, че всичко, което знае за сърфирането, е невярно. Тренират всеки ден при убийствен режим. Идеята на режисьорката обаче не е да прави световни шампиони по уиндсърфинг, а те да усетят как живеят сърфистите, какви са отношенията помежду им, как възприемат света и други такива работи.

По същото време Вергов беше ангажиран и с роля в сериала “Людмил и Руслана” - играеше руски банкер, който на младини имал любовна история с Руслана (Стефка Янорова). За един ден той трябваше да дойде от северното Черно море до южното - в Свети Влас, за да заснеме епизодите си с Янорова. Вергов постъпи като истински професионалист - дойде, снима и си тръгна обратно към “Прогнозата”.

2010 г. е най-силната в кариерата на актьора. В нея на екран излизат два филма и стартира сериалът “Стъклен дом”. В “Сбогом, мамо” Юлиан е красив, но фатален мъж, който разбива душата на главната героиня. Нейната роля изпълнява българката Драгомира, по-известна като Мишел Бонев. Тя е и режисьор на филма, който ще остане в историята не с качествата си, а със скандалите около него. В Италия бе замесен дори премиерът Берлускони.

Някои казват, че

Вергов е най-добър в

в безмълвните сцени

“Много си мисля върху ролите и в процеса на работа отделям доста време, за да видя колко различни реакции може да има човек. Накрая избирам тази, която ми се вижда най-правилната - как би реагирал, как би постъпил”, споделя детайли от актьорската си кухня Вергов.

Той става изключително популярен с образа си на гадняра Николай Жеков в тв сериала “Стъклен дом”. Зрителите обаче не знаят, че тогава Юлиан се колебае дали да преме тази роля. След образа на Мартин в “Тя и той” актьорът заживява с чувството, че зрителите трудно ще възприемат като друг.

“Имах представа как вървят нещата със сериалите - споделя колебанията си Вергов. - И най-вече какъв отпечатък дават те върху актьора. Аз много обичам да играя в театъра и, слава богу, много играя в театъра. След участие в телевизията, като излезеш на сцената, хората те възприемат като човек от сериала или от предаването по телевизията. Възприемат те с това, с което си популярен, а малкият екран те прави точно такъв. И зрителят трябва да изгледа цялото театрално представление, ти да направиш някакво впечатление, за да можеш да надскочиш тази първоначална представа...”

След дълго умуване Вергов намира ключа за ролята на Николай Жеков. Той прави образ, който няма нищо общо с представите на зрителите за него от героя му в “Тя и той”, а и от образите в другите филми. Мисля, че се получи много добре.

Никола Савов се казва героят на Вергов в друг тв сериал - “Революция Z: Секс, лъжи и музика”, който вървеше през 2012-2014 г. Учител е по физика, по него си падат и ученичките, и учителките. Актьорът признава: “Савов е един от малкото герои, с които имам общи черти: харесвам музиката, която слуша, отношението му към младите, това, че не се взима насериозно. Също пуша и пия. И също на моменти реагирам доста първично!”

През 2016 г. Юлиан Вергов зарадва почитателите си с два нови филма. В “Маймуна” на режисьора Димитър Коцев-Шошо той е любящ баща на две дъщери от две майки.

Героят на Вергов постъпва в болница уж за леки изследвания, но изпада в кома и си остава в нея, макар и с някаква странна усмивка на лицето.

Нещо като послание към двете му дъщери, на които се налага бързо да пораснат - да бъдат усмихнати въпреки всичко. И в този филм Вергов има малко реплики, повече мълчи. А нали се разбрахме, че при него мълчанието е белег за висок актьорски стил.

Другият филм е “Докато Ая спеше” на режисьора Цветодар Марков. В ролята му има доста биографични моменти и

актьорът се справя с

тях с лекота и финес

Героят му Боян е представител на породата “театрални мечки”. Така в гилдията наричат актьорите, добили популярност от телевизионните сериали, които са чести гости в постановките на провинциални театри, за да привлекат повече публика в салоните.

Във филма директорът на театър (Емил Емилов) го кани за главната роля в новата постановка “Вуйчо Ваньо”. Прави го точно за да привлече повече публика и с постъпленията от билети да върже бюджета на театъра.

Но пред Боян възниква сериозен морален проблем - той трябва да измести за ролята своя добър приятел Асен, който освен първи актьор на трупата е и главният двигател на проекта “Вуйчо Ваньо”.

Голямото завръщане на Вергов в "Откраднат живот" е с Ани Пападополу.
Голямото завръщане на Вергов в "Откраднат живот" е с Ани Пападополу.
Тв дебютът на Вергов - със Стефания Колева в “Тя е и той”
Тв дебютът на Вергов - със Стефания Колева в “Тя е и той”
С Радина Кърджилова като негова дъщеря в “Стъклен дом”
С Радина Кърджилова като негова дъщеря в “Стъклен дом”
Юлиан Вергов и Аня Пенчева в “Крадецът на праскови” - спектакъл на Народния театър
Юлиан Вергов и Аня Пенчева в “Крадецът на праскови” - спектакъл на Народния театър
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене