Маги Джанаварова готви с кокосова захар, защото е по-здравословно

Певицата Маги Джанаварова е факир в приготвянето на здравословни храни. Като дете обаче не проявявала интерес към кулинарията. “Майка ми много обичаше да готви най-различни неща. Тя се грижеше за храната вкъщи”, казва певицата. Това не означава, че малката Маги не е прекрачвала прага на кухнята. Веднъж решила да приготви пържени яйца. Котлонът, който използвала, се намирал на балкона. Взела като по учебник един тиган и изсипала олио. Решила да го изчака да се сгорещи. Седнала пред телевизора и напълно забравила за кулинарното си начинание. “След половин час усетих странна миризма.

Излязох навън и

видях, че олиото гори

С всичкия си акъл го залях с вода. Цялата бях в черни сажди”, спомня си със смях Джанаварова.

Когато пораснала, ядяла основно джънкфуд в заведенията за бързо хранене. Малко по малко обаче започнала да обръща поглед към здравословния начин на живот. “Не ми беше особено трудно, защото знаех, че нещата, които ям, не са окей. Освен това не се чувствах добре и заради килограмите, които бях”, казва певицата.

От 3 г. и половина

не яде месо

От малка не е голям фен на вкуса му. Когато започнала да се храни здравословно, осъзнала, че го консумира с много подправки, главно под формата на колбаси, кюфтета, наденички и т.н., а не в нормалния му вид като пържола. “Освен това обичам и животните”, казва певицата. Заради това се опитва да премахне от менюто си и рибата, но все още не може.

От много години не пие прясно мляко. Кисело хапва, но само ако е от козе мляко. “Чела съм, че то е най-лесно за усвояване от организма. След това е овчето, биволското и накрая кравето”, казва Джанаварова. Затова и от дълги години не яде млечни продукти, приготвени от краве мляко. Често хапва ядкови сирена.

Певицата не пропуска закуската. Най-често сутрин приготвя кремче от авокадо, банан и различни сезонни плодове. Смила ги в блендера и добавя чия, годжи бери, растителен протеин, спирулина и кокос. Отново включва кухненския робот, докато получи хубава кремообразна смес. Ако няма време, се пресяга до купата с плодове и набързо хапва ябълка или банан.

В кухнята на

Джанаварова не се

готви с бяло брашно

Замества го с лимецово, ръжено или пълнозърнесто. Певицата не яде и захар. “Е, случва се, когато съм някъде навън, да прегреша, но вкъщи нямам захар, различна от кокосовата и растителен подсладител”, казва тя. Ако приготвя десерт, може да добави към него стевия или мед. Заменя традиционния шоколад със суров.

Умее да приготвя домашен хляб с квас.

Запалила се по тази рецепта от едни братя хлебари. “Те правят най-вкусния хляб, който съм опитвала. Направо е върховен”, казва Джанаварова. Те ѝ дават квас. “Досега не съм пробвала сама да го направя.” Майката на Джанаварова е толкова обиграна в кулинарията, че приготвя кваса сама. Тя е създателят на рецептата, която певицата следва. “Майка ми прави най-страхотната дърпана баница на света!”, казва Джанаварова. Двете постоянно си разменят рецепти за най-различни здравословни ястия.

Когато певицата усети, че започва да се разболява,

остава три дни само

на вода и чай

“От каквото и да боледувам, оздравявам. Може би благодарение на начина ми на хранене вече имунитетът ми е толкова силен”, казва Джанаварова. Старае се поне един ден в седмицата да пречиства напълно организма си.

В кухнята Джанаварова винаги има няколко много узрели банана, които са направо черни. Тях певицата използва като подсладител, когато реши да приготви нещо сладко.

Напоследък много често в дома ѝ се носи аромат на бисквитки. “Тях приготвям буквално за 10 мин само от овесени ядки, банан, кокосово масло и сушени плодове.”

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА 

Мъфини без брашно

ПРОДУКТИ 

2 много добре узрели банана

10-12 натурални фурми

1 и 1/2 ч.ч. суров белен слънчоглед

1/4 ч.ч. кокосово масло

1 ч.л. сода за хляб

100 г черен шоколад без захар

подправки

по избор

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме фурмите от костилките и ги смиламе на паста в кухненския робот. Добавяме бананите и шоколада. Пасираме отново, за да се натроши шоколадът на парченца. Отделно смиламе 1 ч.ч. лененото семе на брашно с помощта на блендер или кафемелачка. Останалата част от него оставяме настрана. Прибавяме към сместа с фурмите разтопеното кокосово масло и содата за хляб. Отново пасираме. Добавяме лененото семе и подправки по избор. Разбъркваме сместа на ръка и я изсипваме във форми за мъфини. Печем в загрята на 180 градуса фурна за 20 мин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене