37 959,52 км за месец минава Дони на турне с “Фондацията”

“Фондацията” в Токио

Вълнуващо е да видиш

20-годишни младежи, които

пеят с нас 25-годишни песни

37 959,52 км само за месец изминава Дони по време на последното турне на “Фондацията”. Вече пета година сборната формация изнася концерти по цял свят, като музикантите успяха да направят пълна обиколка на земното кълбо.

Поредното им пътуване, но не и последно, започна през пролетта в Токио, Япония. Там изяви са имали български хорове и класически музиканти, но никога не са гостували комерсиални артисти. “Ходили сме и на други места, на които не е имало такива концерти, били сме в Австралия, Нова Зеландия, Кувейт”, казва Дони. В Токио той и останалите от “Фондацията” са много приятно изненадани, че залата е пълна, но по-впечатляващо се оказва, когато излизат на сцената и виждат, че първите редове от правостоящата публика са заети от японци.

“Бяха 1/4

от публиката

А иначе в Япония има много българи, които в по-голямата си част са с добро образование, работят в IT сектора, други са на високи позиции, занимавайки се с търговия. Бяха дошли хора също от Осака и Киото”, разказва всестранно развитият артист, който се изявява като певец, музикант, композитор и актьор.

Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански правят концертите си винаги в големи зали, а не в пицарии и ресторанти, както често се случва с изявите на някои български изпълнители зад граница. И са все места, на които свирят големи световни имена. А където и да ходят, включително в Щатите, поне 20% от публиката е от местното население. В Сиатъл например, където са гостували при предишни турнета, сред зрителите е имало не само българи, но и доста американци, работещи в “Майкрософт”. При запознанството с един от тях той им споделил, че концертът им го накарал да мисли по различен начин, защото се е докоснал до нещо съвсем различно.

След Токио получили покана от българския посланик Петър Андонов да отидат в Сеул и два дни използвали за разходки. Стигнали до границата със Северна Корея, присъствали и на коктейл, даден от посолството ни за Великден. Дони и Славчо Николов не се сдържали, взели китарите и изпели “Я кажи ми, облаче ле бяло” и “Хубава си, моя горо”. На второто изпълнение присъстващите

корейци започнали

да им пригласят

По време на краткия си престой се запознали с много интересни българи. Двама от тях държат известния там ресторант “Зелен”. Единият от собствениците - Мишо Ашминов, е истинска звезда, всеки сезон участва в популярно кулинарно шоу.

Следващият концерт отвежда “Фондацията” на Хаваите, където прекарали няколко дни и трябвало да се преборят с голямата часова разлика. Полетът им бил вечерта, а когато кацнали, там тъкмо започвал същият ден. Малко повече от половината от публиката били българи. Сред останалите освен местни имало и доста руснаци. Сънародниците ни били изключително щастливи от гостуването на групата, защото било първото събитие с участие на българи там.

Следващата точка от пътуването била Сан Франциско, където за пореден път направили концерт. Чудели се дали ще дойдат хора, защото вече са пели на това място, а се оказало, че има даже повече публика.

За първи път направили концерт в Сан Диего, където имало зрители и от Лос Анджелис, присъствал българският консул и много приятели, пътували дотам, с които се запознали в други градове при предходните си обиколки. Дебютна била и изявата им във Финикс, където се срещнали с българи, успешно развити в различни сфери. Много сънародници се събрали и на първия им концерт в Денвър, тъй като е близо до Аспен. В района живеели доста спортисти, част от които са учители по зимни спортове.

“Интересно беше и в Минеаполис в Минесота - място, за което само сме чели и сме гледали филми. Там е роден, израснал и починал Принс, това е мястото на Боб Дилън. Не бях сигурен как ще се чувствам, защото е северен град, а аз си падам по южните, но много ми хареса”, разказва Дони.

С втори концерт се върнали в Отава. Там българите са по-малко, отколкото в Торонто и Монреал, където пък пели за трети път. За първото им гостуване преди време

билетите се

продали за 6 часа

Решили да наемат по-голямо място, но след това се наложило отново да променят локацията с още по-голяма. Тази пролет изявата им отново минала при пълна зала.

Последният концерт в Щатите приключил в Ню Йорк. “Бях много приятно изненадан, когато се срещнах с оператора на клипа “Кукла” Христо Бакалов, който от години живее там. За съжаление, го видях чак след концерта, а можеше да го поканя на сцената, когато изпълнявах тази песен. Това беше и мястото с най-млада публика. Вълнуващо е да видиш 20-годишни младежи, които пеят с нас 25-годишни песни”, казва Дони.

Последната спирка от тази обиколка е Хамбург, където преди това ходили само като туристи. Отишли да видят и малкия клуб, в който “Бийтълс” свирят в началото на кариерата си. А на самия концерт на “Фондацията” пък присъствали много руснаци. Голяма част от тази публика, която ходи на техните изяви, са фенове на “Щурците” и ФСБ, групи, които много са свирили в Русия. Малко по-младите пък са почитатели на Дони и Момчил от периода, в който те концертирали там.

В гримьорната преди концерта в Сан Диего
В гримьорната преди концерта в Сан Диего
На границата със Северна Корея СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
На границата със Северна Корея СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Със зрители след концерта на Хаваите
Със зрители след концерта на Хаваите
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене