Ваят наново скулптура на богинята Диана в Монтана

СНИМКА: Авторката

Възстановяват скулптурата на богинята Диана, след инициатива на гражданите на Монтана.

Авторът Димитър Ганчев и леярът Симо Алексиев ще посетят мъж от село Ромча, Искърското дефиле, на който е подарено мозаечно копие, за да направят отливка.

Кметът на Монтана Златко Живков е обещал общината да сключи договор за финансиране с изпълнителите и тя да бъде поставена на подходящо място, но след обсъждане със специалистите. Според скулптора Теодоси Антонов удачно е мястото на богиня Диана да е или в обновения парк „Монтанензиум“ или на алея „Пейо Яворов“. Димитър Ганчев се отказва от хонорара си.

Оригиналната скулптура, закрилница на града е изчезнала в началото на 90-те години. Бронзовата фигура вероятно много отдавна е претопена и предадена в пункт за изкупуване на метали. Тя красеше сградата на някогашния ловен дом със стара слава.

89 -годишният Димитър Ганчев понастоящем живее в София. В средата на миналия век е бил е скулптор към Градския народен съвет в Монтана и мината в Чипровци. Автор е и на паметника на генерал Арнолди в Монтана, бюстове на Васил Левски, Христо Ботев и Вапцаров в училищата в Монтана, паметника на Върбан Пенов в Бели мел, барелефа на Дико Илиев в Монтана. Преди време Ганчев сам предложил да възстанови скулптурата на Диана, символът на Монтана.

Стилизиран образ на богинята има и на герба на Монтана. Тя е закрилница на семейството и на града.

Поставена е пред Ловния дом на баира над града в началото на 50-те години на XX век.

Ловният дом бе една от емблематичните сгради за град Фердинанд.

Сега мястото е частна собсвеност, и е превърнато в руина. След продажбата изчезва и емблематичната скултура на богинята на лова - Диана.

Проблемът да се възстанови скулптурата на богинята Диана бе поставен от общинския съветник д-р Людмил Антов на сесия на Общинския съвет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене