Ползите от витамин D за здравето

снимка: Pixabay

В резултат на многобройни изследвния учените стигат до извода, че този витамин е необходим не само за усвояването на калция и здравината на костите ни. Днес те вече са доказали, че той има благоприятен ефект върху почти всички органи в човешкото тяло и че дори играе положителна роля в изграждането на имунитета.

Заздравява не само костите, но и мускулите

Може да ядем колкото си искаме кисело мляко и сирене, но без нужното количество витамин D това е почти напразно. Организмът има нужда от този витамин, за да усвои калция. Не случайно витамин D се дава на най-малките за превенция на рахит. Днес обаче се знае, че освен за здравината на костите, този витамин допринася и за усилване на мускулите. Оказва се, че в тях са открити рецептори на този витамин, които влияят на големината на мускула и способностите му да се свива.

С противовъзпалително действие

Проучване сред американски военни доказва, че тези, които приемат достатъчно витамин D, са по-малко застрашени от всякакви възпалителни болести на нервната система. Други изследвания показват, че при липса на витамин D се увеличава рискът от ревматоиден артрит.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене