С какво е полезен зехтинът за здравето

снимка: Pixabay

Можете да чуете спорове за растителните и животинските мазнини, за маслото и маргарина, както и за всички други мазнини, но почти всички са убедени в здравословните качества на зехтина.

В същото време за него са направени твърде малко изследвания. Тези проучвания, които обаче са факт, доказват, че мастните киселини и антиоксидантите в зехтина предпазват от рак, сърдечно-съдови проблеми и колкото и да е странно... от затлъстяване!

Зехтинът се радва на скромни количества витамин Е и К и в изобилие – полезни мастни киселини. Ето хранителният състав в 100 г зехтин:

мононенаситени мазнини: 73 %

омега-6 мастни киселини: 9,7 %

омега-3 мастни киселини: 0,76 %

витамин Е: 72 % от препоръчителния дневен прием

витамин К: 75 % от препоръчителния дневен прием

Зехтинът съдържа противовъзпалителни вещества

Счита се, че множество заболязания тръгват от хронични възпаления. Такива са някои ракови, сърдечно-съдови, метаболитен синдром, диабет, болест на Алцхаймер, артрит и други. Един от антиоксидантите в зехтина действа като ибупрофен. Според учените съдържанието му в 50 мл екстра върджин (около 3-4 суп.л.) има 10 % от ефекта на една доза от противовъзпалителния препарат.

Пази от сърдечно-съдови заболявания

Те са най-честата причина за смърт по целия свят. Множество изследвания показват, че сърдечно-съдовите заболязавия се срещат значително по-рядко в средиземноморските страни, където масово се консумира зехтин. Според едно от изследванията тамошният начин на хранене намалява риска от инфаркт и други проблеми със сърцето с над 30 %.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене