7 признака, че консумирате твърде много сол

снимка: Pixabay

Според най-новите препоръки на специалистите по хранене дневната доза за прием на сол е 2300 милиграма, или 1 ч.л.

Повечето хора приемат почти 3,400 милиграма натрий (около 1 и 1/3 ч.л.) на ден. Прекомерният прием на сол може да причини сериозни здравословни проблеми с времето. Кои са най-честите признаци, че вероятно сте предозирали със солта.

1. Подуване

Ако пръстените ви стягат, краката ви са подути или имате подпухнали очи сутрин, вероятно ядете твърде много сол. Когато тялото започне да задържа вода в резултат на висок прием на сол, се получават отоци.

2. Прекомерна жажда

Натрият, намиращ се в солта, помага да се балансират течностите в тялото. Когато консумирате твърде много сол, организмът се нуждае от повече течности, за да изчисти системата, така че мускулите и другите органи да функционират правилно. Това е начинът на тялото да коригира съотношението на натрий-вода в него и питейната вода е най-добрият начин да върнете нещата в правия път.

Не забравяйте, че непиенето на достатъчно вода може да принуди тялото да изтегли течността от клетките, а това да доведе до дехидратация.

3. Промяна в урината

-Консумирането на много сол кара бъбреците да работят извънредно, за да я изхвърлят от тялото. Това може да доведе до бъбречно заболяване, което обикновено прави уринирането по-често, а урината е прозрачна или напълно бистра.

- Твърде много сол означава дехидратация, урината намалява, сгъстява се и променя цвета си на тъмножълт.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене