Хвани костур, избягай от жегите!
24 часа | 10 Август 2018 г. | 61 показвания | 0 коментара

Август е най-доброто време за къмпингуване и риболов по язовирите в Родопите. На пълни живарници с костури се радват въдичарите, установи проверка на "България Днес" по някои от най-големите водоеми в живописната планина.

Най-високо разположени, на 1530 метра надморска височина, са яз. "Широка поляна" и яз. "Голям Беглик". Те са предпочитани от мнозина заради прохладата. Дори в най-топлите летни дни покрай бреговете там температурата на въздуха рядко надхвърля 20 градуса. Във водите плуват основно костури.

Те се ловят най-добре сутрин и привечер. Търсете дълбоки места с каменисто дъно и дълбочина между 3 и 6 метра. Най-апетитната примамка за хищника си остава малката жива рибка. Може да се замята както на плувка, така и на дъно с неголяма тежест. Рибката се закача на кука с големина около №10. Лекото подръпване обикновено води до резултат. Костурите са гладни и мърдащата рибка е неустоима за тях. Също добра работа вършат торните и белите червеи.

На 1300 метра над морското равнище се простира яз. "Доспат". С дължината си от 19 км той дава неограничени възможности за бивакуване край бреговете. Тук безспорно най-търсената риба е пъстървата. Тя не обича топлото време и затова през лятото уловът й е епизодичен. За сметка на това и тук костурите доминират. От мирните риби може да се улови шаран, каракуда, бабушка и уклей.

Яз. "Батак" е разположен на 1100 метра и е най-ниският от изброените. Според мнозина той държи най-добра рибна популация. Освен костура, който е основен хищник, тук се разпъват и въдици за шаран, който е разпространен вид. Заради по-полегатите брегове, риболовците предпочитат да използват лодки, за да вкарват стръвта на по-далечно разстояние.

Филетата се пържат

с царевично брашно

Костурът е една от най-вкусните сладководни риби у нас. Има бяло и крехко месо. Той няма люспи, а кожа, която се дере. С тънък нож за филиране се прорязва между месото и кожата на рибата.

Костурът се осолява и се пържи с царевично брашно. В тигана се поставят както изчистените филенца, така и кожичките, които стават като рибен чипс. Пържи се до достигане на златист цвят.

В летните жеги пърженият костур върви отлично със студена бира или изстудено бяло вино.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От 1 април влиза в сила новата оценка Само за 5 месеца 80 000 инвалиди ще трябва да минат оценка по новата точкова система, за да получат лична помощ. От 1 април до септември хората с увреждания, които искат да имат личен асистент, трябва да преминат индивидуална оценка. Това предвижда правилникът за прилагане на Закона за хората с увреждания,

Алберт Попов е роден на 8 август 1997 година в София. Започва да тренира ски още като 2-годишен. Има победи в неофициалните световни първенства за деца “Тополино” и “Скофия лока”, както и медали от европейските олимпийски фестивали. Дебютира в световната купа още през 2014 г., когато е едва на 17. След това пропуска един сезон заради травмите,

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви във вторник, че САЩ възнамерява да изпрати отново астронавти на Луната до пет години, като се очаква жена да е първата, която отново ще стъпи на лунната повърхност. „Заявена политика на тази администрация и на Съединените американски щати е са върнат американските астронавти на Луната в следващите пет години”,

Поради големия интерес към кастинга за роли във филма на ...
Наставникът на "Левски" Георги Дерменджиев говори относно ...
Певците Люк Кумс, Ашли Макбрайд и група ЛАНКО ще присъстват ...
Голям ледник в Гренландия, който беше един от най-бързо ...
Красимир Балъков категорично отрече информациите, че ще ...
Дизайнерът Пол Съридж обяви, че подава оставка като ...
При планираните четири изстрелвания в рамките на полетните ...
Петър Хубчев ще бъде анонсиран като треньор на "Левски" до ...
Виктория Маклийн - майка на три деца от Южен Уелс, беше ...
Рапърът Ванко 1 разкри, че вече е приключил с певческата си ...
Кралицата на голото суши се смути от изненадващата свалка, ...
На диета с кебапчета мина футболистът на "Левски" Жерсон ...
10 години от сватбата си празнува Графа в шоуто "Гласът на ...
Премиера в театър "София" Нито една фалшива секунда няма в ...
Бившият английски национал Дейвид Бекъм бе въвлечен в опит ...
Новите задачи в кухнята на "Мастър шеф" ще сварят днес ...