Легендата Йорданка Благоева: Демирева заби психически удар

Мирела Демирева за втори път скочи 200 см в своята кариера

Беше много сигурна в себе си, има голямо бъдеще

Йорданка Благоева е първата българка, която поставя световен рекорд в леката атлетика. Легендата в скока на височина има два олимпийски медала в своята 20-годишна кариера - сребро от Мюнхен '72 и бронз от Монреал '76. Именитата атлетка беше пред телевизора заедно с милиони българи и изгледа драматичното състезание на Мирела Демирева от европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Олимпийската вицешампионка от Рио остана втора в скока на височина с 200 см.


- Г-жо Благоева, колко емоционално беше състезанието за вас?
- Мисля да заведа съдебно дело, защото щях да получа инфаркт (смее се). Бях абсолютно убедена в желязната психика на Мирела. За да си позволи да прескача височини и да отиде направо на 200 см, трябва да е била много сигурна в себе си. Това дете има голямо бъдеще. Направи нещо уникално.
- Виждали ли сте някой да изостави битката за медалите и да се хвърли директно за титлата?
- Понякога изпадаш в едно специално състояние. Вярваш безпрекословно в твоите възможности. Три пъти съм се чувствала така за 17 години в националния отбор. Веднъж в Единбург се борехме за отбора на България. Бях с контузено коляно. Не можех да ходя. Сложиха ми инжекция. Когато скочих височината, не можех да се облека. Спечелих и помогнах на отбора, а после ме оперираха. Човек трябва да е много трениран и да вярва в себе си. В такъв момент всичко е на живот и смърт. Мирела тръгна неуверено в началото на състезанието. Първият й скок беше със старата техника. Това я накара да се събере и съсредоточи. Беше много близко да скочи и 204 см с третия опит.
- Шампионката Мария Ласицкене беше много ядосана, въпреки че спечели златото. Рускинята удряше и хвърляше из сектора. На какво се дължи това?
- Никога не се е случвало нещо подобно. За мен е некоректна постъпка. В спорта има един закон, който се казва феърплей. Нямам обяснение. Може би Мирела заби психически удар срещу всички останали. Оттук насетне конкурентките ще имат на подсъзнателно ниво едно наум. Те не знаят какво могат да очакват от нея. Ласицкене не предполагаше, че някой е способен да й се опъне. Това ще даде доста самочувствие на Мирела за олимпиадата в Токио. Впечатляващо е как тя говори след състезание. Сърдечен човек, който не се изхвърля. Опитва се да демонстрира вярата в себе си. За разлика от други състезателки, които не се класираха много добре, но винаги намират оправдания с травми.
- Мирела седеше отделно от останалите състезателки, директно на тартана. Този фактор допринася ли за психологическо предимство над останалите?
- Тя винаги подхожда по детски на всичко. В едно голямо състезание всеки един жест и движение имат значение. Тук говорим за часове, в които тече надпреварата. Ако си нервен, другите виждат как не си в кондиция. Мирела беше спокойничка. Отстрани изглеждаше, че сякаш е на тренировка, а не пред 50 000 зрители. Но това е за пред хората. Ще ви дам пример с мен. Винаги са ме смятали за желязна, но от напрежение преди всяко състезание имах разтройство. Извинявам се, че го казвам, но си беше така. Важното е да не го покажеш пред противника.
- Какво можем да очакваме от Демирева след най-силния сезон в нейната кариера?
- След големите успехи през 2016-а тя тръгна надолу. Всички бяха готови да я сринат със земята. Тогава с нейния треньор говореха, че сменят начина на скачане. Доказаха как това ще даде резултат.
- Наскоро бяхте в Япония. Какъв беше поводът и какво да очакваме от Мирела на олимпиадата в Токио?
- Бях с моя внук. Прожектираха моя биографичен филм "Отвъд скока". Интересът беше невероятен. Получихме писмо от японците. Искат да разпространят филма по библиотеките и училищата. Освен това дамата, която отговаря за параолимпиадата, желае да промотира лентата във връзка. Надявам се и това да помогне с една милиминка в Токио, за да знаят хората, че имаме огромна традиция. Дано детето се запази от травми и да продължи да работи в в същия дух. Вървят по много правилен път с нейния треньор.

Йорданка Благоева
Йорданка Благоева
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене