Стефан Велков: Няма пари за интересен шампионат у нас

Велков ще дебютира в петък срещу "Волендам"

Вторият ешелон в Холандия е по-добър от Първа лига, смята защитникът

Младият български талант Стефан Велков подписа договор с холандския втородивизионен "Ден Бош" преди почти седмица.

Юношата на "Славия" чакаше с нетърпение мига, в който ще отиде да доказва качествата си на Запад.

Едва на 21 години, централният бранител вече познава тежестта на преговорите за подписване на договор. Преди четири години Велков беше на финалната права при разговори с английския "Фулъм", но трансферът пропадна. Няколко месеца преди това българинът изкара пробен период в "Манчестър Юнайтед".

Снажният защитник разказа пред "България Днес" за първите му впечатления от Ниската земя, тренировките на отбора и амбициите на клубното ръководство.

- Здравей, Стефане. Как се чувстваш след първите няколко дни в "Ден Бош"?

- Чувствам се прекрасно. С всеки изминал ден все повече свиквам с обстановката. Ръководството и играчите ме посрещнаха много добре и ми помагат с адаптацията.

- Успя ли да разгледаш града?

- В събота се разходих малко в центъра на Хертогенбош, за да разгледам. Градът е малък, с население от около 150 хиляди жители.

- Разкажи за процеса около осъществяването на трансфера. Бързо ли стигнахте до договорка?

- Преди три седмици разбрах за интерес от "Ден Бош". Имах предложения и от други отбори, но по една или друга причина не се стигна до сделка.

Миналата сряда пристигнах тук, а в четвъртък преминах медицински прегледи. В петък ме представиха като играч на отбора и дори участвах в контролен мач срещу "Телстар".

- Защо избра "Ден Бош"?

- Реших да премина тук заради репутацията на холандците при работата им с млади футболисти. Това си личи дори само от възрастта на футболистите в нашия отбор. Има един играч, който е на 30 години. Всички други са под 26-годишна възраст. Впечатлих се и от треньора Вили Боесен. Той има интересни виждания за футбола и дава много добри съвети. Също така е страхотен психолог и много добре разбира играчите.

- Какви са ти впечатленията от първите тренировки с отбора?

- В понеделник беше първото ми занимание с първия отбор. Въпреки че сезонът започва в петък, ние тренираме по два пъти на ден.

Причината е, че има много нови футболисти и е нужно да се сработим максимално преди старта.

В събота проведох тренировка с втория отбор на "Ден Бош".

Говорих с треньора и му споделих, че искам да тренирам допълнително, защото се нуждая от адаптация на терена. Трябва ми време да свикна с футбола тук.

- Разкажи на читателите за "Ден Бош". Какви са целите на клуба?

- Това лято се е сменила собствеността в клуба. Новият собственик се казва Какхи Йордания и е само на 24 години. Той е син на бивш президент на първодивизионния "Витес". Изглежда много амбициозен, инвестира много средства в клуба и целта, която ни е поставена, е да се класираме в първата дивизия на Холандия - "Ередивизие".

Какхи Йордания (в средата) купи акциите на "Ден Бош" това лято
Какхи Йордания (в средата) купи акциите на "Ден Бош" това лято

Регламентът тук позволява на повече отбори да се борят за изкачване в елита и ние трябва да се възползваме от това. Няма да е лесно, защото конкуренцията е жестока. Тук всички клубове, въпреки че са втородивизионни, са прецизно организирани и навсякъде се работи професионално. Отборите са добри, винаги имат определени цели и изграден стил на игра. Това рядко се вижда в българското първенство, където често се случва всеки футболист да играе фриволно.

- Успя ли да проследиш мача на бившия ти отбор "Славия" срещу ЦСКА-София през уикенда?

- Не го гледах на живо, но подкрепях бившите ми съотборници и ще го правя. Жалко, че не успяха да вземат точка, но ЦСКА-София е добър отбор, с добри нападатели и на всеки ще му бъде трудно срещу тях.

- Голяма ли е разликата между нашата Първа лига и холандската "Еерсте Дивизие", в която ще играеш ти?

- Холандският футбол е по-добре развит и това не е тайна за никого. Аз съм на мнение, че и българският футбол вдига нивото. Харесва ми работата, която върши Александър Томаш в "Берое". Той има ясно изразени виждания и играчите ги демонстрират на терена. При първите седем отбора в елита организацията е на ниво и има добро финансиране.

Проблемът е, че това е прекалено малка цифра, за да може един шампионат да е максимално интересен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене