Особености на ваканцията в екзотични дестинации

Ако сте решили да изкарате лятната си почивка в някоя по-далечна страна, трябва да предпазите организма от климатичните промени. Той реагира на всичко: температура, налягане, влажност, продължителност на деня. Внимавайте особено в районите с тропически влажен климат.

При жега и повишена влажност тялото трудно поддържа постоянна температура. Много хора през деня получават учестено дишане и засилено потене, а през нощта - безсъние. Други проблеми са стомашното разстройство или т.нар. запек на пътешественика.

Всички симптоми на аклиматизацията, която трае 3-7 дни, се засилват при физическо натоварване, затова поне в началото се въздържайте от спорт и екстремни екскурзии. Имайте предвид, че привикването към новите условия понижава имунитета и организмът става по-уязвим на заболявания.

За да подпомогнете аклиматизацията, пийте около 3 л дневно бутилирана вода. По този начин ще компенсирате загубите от потенето и ще туширате задуха. Ако страдате от безсъние, отметнете завивката от тялото. Охлаждането го настройва в "спящ режим". При симптоми на лека настинка не бързайте с медикаментите.
Възможно е това да се дължи на адаптацията, затова по-добре подсилете организма с витамин С. В началото на пребиваването избягвайте трудно смилаема и екзотична храна. Против запек се препоръчва повече движение и плуване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене