Пуси райът е сред атракциите на Единбургския фестивал на изкуствата

СНИМКА: Ройтерс

Руската пънк банда Пуси райът е една от атракциите единбургския фестивал на изкуствата Фриндж. Групата се представя с шоу, което се фокусира върху процеса и присъдата в Русия на една от вокалистките Мария Альохина, известна като яростен критик на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В шоуто се пресъздава историята на протестната проява на Пуси райът през 2012 г. Тогава няколко от членовете на бандата влязоха в московската катедрала Христос Спасител и изпяха протестна песен срещу Путин. Две от певиците бяха осъдени на две години затвор заради това. Сред тях беше именно Альохина. За пресъздаване на случилото се сега Пуси райът използва видеокадри и субтитри на два екрана над сцената. Членовете на бандата освен това говорят с екзалтираната публика. В даден момент някои от членовете на бандата дори пръскат зрители с вода и хвърлят бутилки към тълпата.

Текстовете на изпълненията на бандата са феминистки, но понякога и кощунствени. Те се подиграват и с властта в Русия. Една от песните например е озаглавена "Путин намокри гащи", а в друга се казва: "Славната Мадона ще ни научи как да се борим".

Преди началото на шоуто Мария Альохина сподели пред Ройтерс, че бандата се бори за свобода и истина. "Може и да звучи наивно, но човек може да влезе в затвора заради една песен или заради пост във Фейсбук и не става дума само за един или за два случая, това се случва всяка седмица", разказва Альохина.

Тя е написала и книга, озаглавена "Дни на бунт" (на английски Riot days, което е препратка към името на групата Pussy riot). Альохина представи книгата си по-рано тази седмица на Международния литературен фестивал в Единбург. Книгата е отчасти мемоари, отчасти наръчник за това как да се протестира. С творбата Альохина цели да покаже и какво, по думите й, е истинското лице на Путин, както и да вдъхнови другите в Русия да казват "не" на властта.

Участието на Пуси райът на фестивала в Единбург е част от по-голямо турне на бандата във Великобритания. То се провежда в момент, в който отношенията между Великобритания и Русия отново са обтегнати заради отравянето през март в английския град Солсбъри на бившия руски двоен таен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Великобритания обвини Русия за атаката. Обвинения отправиха и западни съюзници на Лондон. Стигна се и до дипломатическа криза и до експулсиране на десетки дипломати. Русия отрича да е замесена.

За отравянето на Скрипал Альохина казва, че то не е било изненада за нея, предвид това че, по думите й, службите за сигурност са основната сила в руската политика. "Това е метод на КГБ. Това е метод, който беше създаден преди 100 години и все още е жив", казва Альохина относно отравянето на Скрипал.

За да участва на фестивала в Единбург, Мария Альохина се опълчи на заповед да не напуска Русия. Тя не казва обаче как е успяла да дойде в Единбург. Альохина казва само, че ще се върне в Русия въпреки проблемите с властите, защото там тя има 11-годишен син. Запитана дали се страхува за живота си, Альохина казва: "Не. Страхът парализира народа. И ако искаш промяна, то трябва да надделееш над себе си".

За Путин Альохина казва, че не е убедена в неговата популярност в Русия. Тя допълва, че той е подпомаган от репресията над неговите опоненти. През март Путин спечели нов президентски мандат с над 70 процента от гласовете на избирателите, припомня Ройтерс.

Альохина пък припомня, че въпреки че Путин притежава всички телевизионни канали, по улиците на Русия излизат хора от коренно различни части на обществото, за да протестират, въпреки че заради това може да се озоват зад решетките. "Вярвам, че това е истинската Русия", казва Альохина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене