Господаря на стволовите клетки

Проф. Яманака с Нобеловия приз по време на официалната церемония през 2012 г.

Нобеловият лауреат по медицина проф. Шиня Яманака с лекция в София този понеделник

Той с право би могъл да бъде наречен Господаря на стволовите клетки. Но проф. Шиня Яманака би отрекъл това, защото като у всеки японец скромността му е генетично имплантирана.

През 2006 г. професорът от Киото прави невероятно откритие, което ще остане в историята на медицината. Обратно на всичко, което се е смятало до този момент, проф. Яманака доказва, че зрели човешки клетки, без значение дали от кръв, кожа или други органи, могат да се превърнат в универсални стволови клетки като у ембрион. И съответно да бъдат използвани като

“строителен

материал”

за възстановяване

на черен дроб,

мозък, сърце, нервна тъкан и други органи, повредени заради болест или възрастови изменения.

Вълшебните клетки на проф. Яманака си имат научно название. Наричат се индуцирани плурипотентни (многофункционални) стволови клетки (iPS). Откритието, че не само ембрионални стволови клетки, но и зрели клетки могат да бъдат препрограмирани и да създават други клетки от различни органи, позволява отглеждането на тъкани и нерви от собствени клетки на пациента.

За това откритие проф. Шиня Яманака получи Нобелова награда за медицина през октомври 2012 г.

Информацията, че

проф. Яманака

пристига в България,

съвсем обяснимо възбуди интереса не само на научната и медицинската общност у нас, но и на всички, интересуващи се от съвременни постижения и нови технологии. Този понеделник (20 август) в София нобеловият лауреат ще изнесе лекция в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН от 11 ч. Темата е “Индуцирани плурипотентни стволови клетки - нова ера в медицината”, а събитието е организирано от Министерството на образованието и науката в сътрудничество с Българската академия на науките и с подкрепата на посолството на Япония в София. На официална церемония преди лекцията проф. Шиня Яманака ще бъде удостоен с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на БАН. 

Професорът заедно с японската императорска двойка на тържествен прием в двореца в Токио.
Професорът заедно с японската императорска двойка на тържествен прием в двореца в Токио.

Очаква се у нас професорът да разкаже повече за работата на ръководеният от него Център за изследване и приложение на плурипотентни стволови клетки към университета в Киото. Институтът вече има изследвания и

клинични тестове за

лечение на болестта

на Паркинсон, диабет

и болести на кръвта

чрез iPS клетки.

С прости думи опитите, които проф. Яманака и екипът му в Киото правят, може да се опишат по следния начин: вземат кожни клетки, изчистват ги от генетичната информация, която говори за принадлежността им към кожата, тоест превръщат ги в универсални iPS клетки, а след това ги препрограмират така, че те стават клетки от сърдечна тъкан например. Виждайки как тези клетки бият в ритъма на сърцето, човек трудно може да повярва на очите си, но е безспорен факт. Вече има и клинични изпитания с пациенти с очни болести и патология на ретината. Последните експерименти на центъра за изследване на iPS клетки в Киото дават увереност, че благодарение на новите технологии ще може да се помогне на парализирани хора и такива със сериозни гръбначни травми. iPS клетките повишават шанса и за успешна борба с раковите заболявания, както и за стимулиране на клетките на имунната система. С всяка изминала година процедурите се усъвършенстват, така че да се избягват неблагоприятни мутации на клетките и да се достигне максимална степен на безопасност - категорично условие за разрешение на клинични изпитания с хора.

Микроскопски кадър от откритието на професора - колония плурипотентни клетки.
Микроскопски кадър от откритието на професора - колония плурипотентни клетки.

Откритието на проф. Яманака вдъхновява научната общност и дава началото на стотици изследвания по целия свят. Япония обаче остава лидер в тази насока. Учени от Токийския университет успяват да отгледат здрав орган от iPS клетки на едно животно в тялото на представител на друг вид. Така панкреас от плурипотентни клетки на мишка, отгледан в тялото на плъх, е имплантиран в друг гризач, болен от диабет. Тестът отчита регулиране на равнището на глюкозата в кръвта и подобряване на показателите на болното животно. В друг експеримент кожни клетки от лабораторни мишки са превърнати в плурипотентни, а след това в моторни невронни клетки. Тези неврони са имплантирани в гризачи, чиито задни лапи били парализирани заради травма на гръбнака, след което крайниците започнали да се движат. Клиничните тестове продължават с маймуни и скоро се очаква да започнат да се прилагат и на хора. Подобни експерименти карат учените да вярват в огромните възможности за бъдещето, които делото на проф. Яманака предоставя.

В момента различни учени по света работят над това препрограмирането на стволовите клетки да може да се използва в медицината и фармацевтиката. Едни

разработват

трансплантационни

терапии с помощта

на iPS клетки,

други търсят нови лекарствени средства на основата на тъкан, получена от пациента за токсикологични изследвания и изучаване на причините за различните заболявания.

Шиня Яманака е роден на 4 септември 1962 г. в Хигашиосака, Япония. Има магистратура от университета в Кобе през 1987 г. След като защитава докторска степен през 1993 г., практикува като хирург ортопед в Националната болница на Осака. После работи в Института за наука и технология в Нара. Професор в Института за гранични медицински науки в университета в Киото и директор на Центъра за плурипотентни стволови клетки. Професор по анатомия в Калифорнийския университет на Сан Франциско.
Шиня Яманака е роден на 4 септември 1962 г. в Хигашиосака, Япония. Има магистратура от университета в Кобе през 1987 г. След като защитава докторска степен през 1993 г., практикува като хирург ортопед в Националната болница на Осака. После работи в Института за наука и технология в Нара. Професор в Института за гранични медицински науки в университета в Киото и директор на Центъра за плурипотентни стволови клетки. Професор по анатомия в Калифорнийския университет на Сан Франциско.

Д-р Яманака всъщност започва кариерата си като хирург ортопед. Отдаването му на науката идва по-късно. Когато го питат какво го е накарало да се откаже от практическата медицина той отговаря така: "Пациентите. Направих го заради тях. Понякога при мен идваха хора, на които бе невъзможно да се помогне - с травми на гръбначния стълб и други нелечими заболявания. Разбирах, че такива пациенти могат да се върнат към пълноценен живот само чрез най-нови биомедицински технологии. И реших да се заема с това.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене