Най-горещата известна екзопланета е с метално небе и дъжд като лава

СНИМКА: Pixabay

Учени откриха доказателства за железни и титаниеви пари в атмосферата на най-горещата известна екзопланета KELT-9b, съобщиха в. "Мейл он сънди" и Ен Би Си.

Температурата на повърхността на KELT-9b може да достигне 4327 градуса Целзий. Заради горещината в атмосферата има железни и титаниеви пари, които обикновено се наблюдават само при звездите, предава БТА.

Размерът на планетата е три пъти колкото на Юпитер, но плътността й е едва наполовина от неговата. Това дава възможност да се образуват металните пари.

Невероятно високите температури се дължат на факта, че планетата е 30 пъти по-близо до звездата си, отколкото е Земята до Слънцето. Заради тази близост екзопланетата обикаля звездата си за 36 часа. Самата звезда KELT е с температура около 10 000 градуса Целзий.

Планетата е свързана със звездата си с огромни гравитационни сили и едната й страна е непрекъснато обърната към нея - както Луната към Земята. Дневната страна е под непрекъснато много силно облъчване и не могат да се образуват молекули като вода, въглероден двуокис и метан.

Ако температурите паднат достатъчно, металните атоми в атмосферата могат да се свържат и да образуват частици, които да слязат във вътрешността на планетата. Точно както от облаците на Земята падат капки течна вода, дъждът на нощната страна на KELT-9b ще е от железни капки, нещо като валяща лава.

Учените от университета на Берн и университета на Женева са наблюдавали планетата, докато се е движела пред звездата си, със спектрографа HARPS-North в Ла Палма, Майорка. Те са анализирали излъчваната светлина преди и след преминаването на планетата пред звездата и от "химическите подписи" са определили компонентите на атмосферата й.

Звездата KELT е на 650 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене