Попфолк звездата Ивана: Надебелях заради хашимото

Животът ми е "шампанско и сълзи"

Коя е тя

Мегазвездата на "Пайнер" Ваня Калудова-Ивана е родена в музикално семейство и започва да пее едва 4-годишна. Баща й е известният акордеонист Тодор Калудов, а баба й е била народна певица. Ивана има висше икономическо образование от Стопанската академия в Свищов. Избирана е неколкократно за певица на годината, а през 2009 г. печели и приза за изпълнител на десетилетието. Тя е и първата певица, която преди 17 години тръгва на участия с клавирист и бузуки, а наскоро към бенда й се присъединиха и изпълнителка на поп и джаз, както и певец на балканска музика.

- Ивана, тези дни стана ясно, че Мила Роберт изпълнява кавър на песента ти "Квартална кръчма". Азис и Катето Евро също направиха интерпретация на песента.

- Да, много ми харесва как я изпълнява Мила. Обади ми се първо майка й Ваня Щерева да попита имам ли против да вземе песента ми, казах й, че не, и сега виждам резултата - много е добър. Колкото до Азис и Катето Евро - не съм ги гледала тях. Но вижте, повече от 10 години аз имам подобни интерпретации на песни. Преди години с Есил Дюран дори направихме "Нещо нетипично" в суинг вариант, това не ми е чуждо.

- Напоследък в попфолка се пръкват все еднакви като близнаци песни. Какво е бъдещето на тази музика?

- Много дълъг разговор, но имам свое мнение. То е професионално, не на наблюдател. Попфолкът не е това, което беше преди години - разширява се като диапазон. Има модерен попфолк, песни, които се слушат в нощни клубове, тези "изисквания" са за едно темпо, разчита се повече на звук, на саунда, бийта, отколкото на мелодичната линия. С желание да е модерно звучащо, за съжаление, е еднотипно. Освен това виждам, че хората са зажаднели да слушат онзи стар фолк, ето песента "Шушана" го доказва. Песни, на които да можеш да се напиеш, да си танцуваш, да се забавляваш.

- А къде е вашият попфолк?

- Някъде по средата е оня попфолк, който за мен е истинският, който е за маса, за народа ни. Такива песни са "Всички сме хора на тоя свят", "Празник всеки ден", "Шампанско и сълзи". Те са в стилистиката на балканското звучене с акустични инструменти, на живи инструменти. Докато в дискотечния стил се набляга повече на дигиталните ефекти. Малко колеги останахме в този стил и си държим на живи инструменти, перкусии и ритмична секция. Харесвам големите формации и всичко да е на живо. Искам да пея, чудя се на колегите с тези плейбеци. Ама хората не са глупави. Първо, е неуважение към публиката. Този глас ти е даден да се развива. Пейте на живо бе, хора! Може и да е фалшиво, но душата излива цялата си емоция. Давайте любов на хората и тя ще ви се върне.

- Кога сте правили компромиси да пеете нещо, което не е ваше?

- Преди години правех опити да пея комерсиални неща. Тогава аранжорът ми Ленко Драганов каза: "Ако вдигнеш тази тоналност, вече няма да си Ивана. Трябва да имаш топлина в гласа, а ти искаш да си като всички останали". И аз останах себе си. Казах си - няма да правя нещо, което не харесвам, и няма да изневерявам на себе си, само да ме слушат в клубовете. Животът не е само там, а на площадката, в кръчмата, в ежедневието, вкъщи да си пуснеш една песен. Мога да кажа, че моите песни са вдъхновяващи за хората. Ето "Не давам да се даваме" не е албум от днес за утре. Слушайки го, си представям едно българско патриархално семейство, което се е събрало и слуша песните от начало до край, минавайки през различни емоции. И накрая да ти се доще да тропнеш едно хоро, типично по нашенски. Затова дискът завършва с тракийска китка. Аз пея за емоциите на хората. И мога смело да кажа, че съм кралицата на частните партита. Странно, но цяла година ходя само на 50-годишнини. Знаете ли какво удоволствие е на тях?!

- Хората от шоубизнеса все се оплакват, че се налага да веселят другите, дори да им е тъжно.

- Аз не съм изпадала в тъжни настроения, кризи. Благодарна съм на съдбата, че досега не съм изпадала в тежък момент, като загубата на близък човек например. Затова изпях и песента "Благодаря ти, Господи".

- А хип-хоп изпълнителите като Криско, Гери-Никол, Тита също са хит в момента, те харесват ли ви?

- Да, но те си имат друг адресат. Това не е моята музика.

- Дават ли си сметка те, че музиката им влияе на техните фенове?

- Мисля, че не. Кой ще седне да се занимава да мисли? Мисленето, четенето - това е работа, това е процес и не е за всеки (смее се). Не им създавайте излишни трудности. Сега основните вълнения на повечето са "дали съм хубава във фейсбук" и "колко лайка имам".

- Тази година във всички клипове изглеждате блестящо. Как отслабнахте толкова?

- Това отслабване не е станало от вчера за днес, а процес от две години. Минах през режима на Петя Раева, през храненето и в "зоната", правех диети. Накрая се намери един умен човек, който каза: "Защо не си провериш щитовидната жлеза?“ И сега, от позицията на човек, който е минал по този път, първото, което бих казала на жените с проблем с килограмите, е веднага да отидат на ендокринолог. Имаш ли проблеми с хормоните на обмяната, ако ще с години да гладуваш, само ще се мъчиш. При мен се оказа, че имам намалена хипофункция - болестта хашимото. Започнах да си пия хормоните, спортувах и всичко си дойде на местата. Повече от година вече съм така, но килограмите ми не бяха толкова от мазнини, колкото от задържане на течности, които вече ги няма. Освен това започнах да търся по-простите варианти на готвене. Колкото по-малко неща слагам в едно ястие, толкова по-добре. Чувствам се по-добре, като не смесвам храните. Научих се да готвя, признавам, че преди години нищо не исках да правя. Сега ми е интересно, защото храната за мен вече е лекарство. Затова отношението ми към храненето е вече различно.

- Бяхте член на журито в един от сезоните на "Гласът на България". А получавала ли сте покани за "ВИП брадър" и каква е причината да не участвате?

- Да, и тази година получих. Даваха ми огромна за България сума, но не бих влязла в какъвто и да било риалити формат. Не мисля, че целият ми личен живот трябва да бъде на показ. Откровен човек съм и давам достатъчно информация за себе си, даже много пъти си казвам: "Това трябваше ли да го споделям?" Аз не започнах кариерата си с идеята да бъда запомнена със скандали - това е най-лесно, знае се. Предпочитам да има друго, за което да ме харесват или да не ме харесват.

- Съжалявате ли, че дъщеря ви Теодора не ви наследи?

- Тя направи своя избор - да бъде режисьор. За мен винаги ще си остане малкото ми момиченце, макар че е млада госпожица на 25 години. Тя ми дава много.

- Има ли в момента мъж до вас, Ивана?

- Не искам вече да говоря за личния си живот, достатъчно споделях.

- А колко пъти сте била разочарована в любовта и са разбивали сърцето ви?

- Явно недостатъчно, за да продължавам да вярвам, че единственото, за което си струва да си жив, е любовта.

- Мъдро говорите, духовен учител имате ли?

- Колкото и книги да изчетеш, колкото и чужди мисли да приемеш за свои, истината е друга - отговорите на всички въпроси са вътре в нас. Но е трудно е да ги чуем, защото в душата ни е хаос. Живеем бързо, храним се бързо, обичаме бързо. А на вътрешния глас, на интуицията им трябват тишина, мир и хармония, за да ги чуеш. На това се уча или поне се опитвам. Е, признавам, не всеки път ми се получава.

- През септември отбелязвате 20 години на сцената. За това време по колко литра шампанско и сълзи изляхте?

- Не съм ги теглила. Не мога да кажа дали шампанското или сълзите са били в изобилие. По-скоро аз самата се променям и начинът, по който гледам на нещата, е по-различен. В живота няма "проблеми", има уроци, които ни дава, за да ги разчетем.

- Ако напишете автобиография, как бихте я озаглавили?

- "Шампанско и сълзи".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене