Мъжко-женските модели са все по-търсени

Снимки: Ройтерс

Те изглеждат така неутрално, че имат предимството да се превъплъщават и в мъжки, и в женски образи. Но е важно - рядко става дума за смяна на пола.

Мъж ли е или жена? Ако сте се чудили, когато сте зървали поредната снимка или видео от ревю, или сте присъствали на живо, имате право! Защото в последното десетилетие все повече се налагат модели, чийто пол на пръв поглед е трудно да се определи. Наричат се андрогинни и изглеждат достатъчно неутрално или пък универсално, за да имат предимството да се превъплъщават и в мъжки, и в женски образи. Но е важно да се уточни – много рядко става дума за смяна на пола.

Понятието идва от гръцкия език и комбинира думите andrо- (представка за мъж) и gynе (жена). Много са споровете коя популярна личност първа се е изявила с облекло и визия, нетипични за собствения пол, размивайки представите и поставяйки на изпитание консервативните възгледи. Не са малко и тези, които смятат, че

за тенденцията

са виновни

феминизмът,

бунтарството,

както и свободата да изявиш различността си. И припомнят смелостта на известни актриси да провокират, появявайки се в мъжки костюми още в първата половина на миналия век, като Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн. Но двете са далеч от приликата с мъж, защото по-скоро става въпрос за стремежа да се демонстрира мода в стил унисекс.

Мнозина смятат за пионери в двуполовите превъплъщения покойния Дейвид Боуи, Ани Ленъкс, Грейс Джоунс, Принс. През 60-те години на миналия век обаче британката Туиги се превръща в символ на субкултурата. Тя е Лесли Хорнби и звездата ѝ изгрява, след като се появява като рекламно лице във фотосесия с къса коса. Светкавично се превръща в топмодел, въпреки че е слаба, дори кльощава. Популярността ѝ расте главоломно и милиони момичета по света се опитват да ѝ подражават, някои с цената на хранителни разстройства като анорексия или булимия. Но тенденцията не само че не преминава, а в онези бунтарски времена е добре дошла за шоубизнеса и модата. Превръща се в идеал, на който са подвластни милиони жени по света, включително нямащи нищо общо с модата.

Миналата година във Франция бе приет закон, който забранява наемането на болезнено слаби модели. Това задължава манекенките да предоставят документ, от който да е видно, че индексът на телесната им маса (съотношението между височина и тегло) не е в критични стойности. Въпреки предвидените строги наказания обаче не се забелязва коренна промяна. И продължава търсенето и лансирането на кльощави дамски модели. В същото време в дефилетата на мъжки дрехи виждаме все повече момчета, които трудно биха могли да бъдат наречени мъжествени. Всъщност често пъти става дума именно за андрогинните модели. Някои от тях са звезди от световна величина – скъпоплатени, емблематични и изключително търсени.

Андрея Пеич

(27 г., 185 см)

Тя е родена в Босна и Херцеговина като Андрей. През 2000 г. момчето и майка му емигрират в Австралия. Потенциалът му на модел е забелязан, когато е на 17 години и работи в ресторант McDonald’s в Мелбърн. Първоначално се появява в дефилета на мъжка мода, но в Париж през януари 2011-а Жан-Пол Готие го използва в ревютата си и за дамска мода. Това поставя началото на универсалната кариера на Пеич. През 2012-а съдбата го събира с прохождащия български дизайнер Иван Донев (виж интервюто). Година по-късно австралиецът с босненски корени започва смяната на пола и през 2014-а Андрей окончателно се превръща в Андрея. 

АНДРЕЯ ПЕИЧ
АНДРЕЯ ПЕИЧ

Рейн Дав

(28 г., 185 см)

Тя е истинска бунтарка. Американката е сред най-търсените модели на мъжки и дамски дрехи, но и противоречива личност. Като по-малка е обект на много подигравки заради вида си, който няма нищо общо с този на красивите момичета. Затова започва да се облича като момче и така се радва на доста по-добро отношение. Става модел почти на шега и едва ли не като експеримент, защото отива на кастинг на Calvin Klein за модели на мъжко бельо. Явява се гола и едва не предизвиква скандал. Клайн ѝ подава риза, за да се прикрие, и обещава, че няма да каже на никого, че всъщност е жена. Случката отваря на Рейн вратите към модните среди и днес тя е от търсените модели на дамско и мъжко облекло.

Хане Габи Одиеле

(30 г., 178 см)

Белгийският модел е роден като интерсексуален в резултат на синдрома на андрогенна резистентност. Външно Хане прилича на жена, но е с ДНК на мъж, както и с тестиси. Определя себе си като интерсексуална жена, омъжена е за модела Джон Святек. За модата е открита, докато се забавлява на рок фестивал, а първия си договор подписва през 2006-а. И като други модели от своя тип се изявява успешно и в мъжки, и в дамски тоалети. 

ХАНЕ ГАБИ ОДИЕЛЕ
ХАНЕ ГАБИ ОДИЕЛЕ

Омахира Мота

(33 г., 176 см)

Тя е родена в Доминиканската република, но когато е на 10 години, се мести с баба си, майка си, двете си сестри и брат си в Ню Йорк. Няколко години по-късно по настояване на семейството си започва да праща свои снимки в много агенции и на 16 късметът ѝ се усмихва. Привлечена е от Boss Models именно заради андрогинната си визия. През 2001 година влиза в списъка на списание People за най-красивите хора в света. 

ОМАХИРА МОТА
ОМАХИРА МОТА

Лий Т (37 г., 170 см)

При раждането си в Бразилия е обявена за момче и е кръстена Леандро Медейрос Серезо. Дете е на известния бразилски футболист от миналото Тонино Серезо. Лий е професионален трансджендър модел, който през 2012-а си прави операция за смяна на пола и се превръща в Леандра. За модата е открита преди това – през 2010-а, от водещия дизайнер на Givenchy Рикардо Тиши. Още тогава се превръща в негова муза. Настоящото ѝ име е съкращение от Леандра, а буквата Т е добавка заради Тиши. 

ЛИЙ Т
ЛИЙ Т

Фрея Беха Ериксен

(30 г., 178 см)

Датчанката също е световноизвестна заради андрогинния си външен вид. Открита е на улицата в Копенхаген, а кариерата ѝ стартира през 2005 година. Оттогава открива много ревюта на мъжки и дамски облекла на водещи дизайнери. Има 17 татуировки и заради това мнозина я определят като бунтарка. Любопитното е, че е толкова харесвана от различни брандове, че някои са назовали на нейно име свои продукти – има чанта на Jill Stuart, клъч (малка чантичка като пощенски плик) на Chloe, както и ботушите Freja Lace-Up Stiletto Boot with Zip Detail от Алекзандър Уанг. 

ФРЕЯ БЕХА ЕРИКСЕН
ФРЕЯ БЕХА ЕРИКСЕН

Аджис Дайн

(35 г., 178 см)

Британката е актриса и модел, но като тийнейджърка не е мечтала за подобна кариера. Изглеждала по-скоро като момче още на 13 години. По това време се налага да започне работа в магазин за риба и чипс. На 17 си обръсва главата, а после се мести в Лондон, където денем работи в ресторант за бързо хранене, а нощно време в бар. Забелязана е по време на шопинг от моден

агент, а през 2007 година за първи път се появява на корица – във Vogue. Аджис, която мнозина наричат Агнес, и до днес се изявява по модните подиуми основно с къса коса, което я прави желана и за дамски, и за мъжки ревюта.

Руби Роуз

(32 г., 170 см)

Австралийката е актриса и модел и също може да се превъплъщава и като мъж, и като цена. Характерното ѝ лице е оприличавано едновременно на Анджелина Джоли и на Джъстин Бийбър.

Има още десетки изявени андрогинни модели по световните подиуми и според експерти броят им ще се увеличава. Тенденцията е устойчива, точно както и разчупването на стереотипите в дрехите, които се показват във висшата мода. Всяка година на дефилетата се виждат на пръв поглед скандални тоалети, които всъщност изпълняват чудесно мисията си да провокират, включително размивайки идеята за женственост и мъжественост.

(Материалът е публикуван в списание “Тренд”.) 

Тоалет на дизайнера Алесандро Микеле, част от колекцията 2019 Cruise на Gucci, показана през май тази година във Франция.
Тоалет на дизайнера Алесандро Микеле, част от колекцията 2019 Cruise на Gucci, показана през май тази година във Франция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене