Кандидатът за Върховния съд на САЩ отрича обвиненията в сексуално посегателство

Брет Кавано

Брет Кавано, номиниран от американския президент Доналд Тръмп за член на Върховния съд, категорично отрече обвинения, че преди години е извършил сексуално посегателство, и заяви, че е готов да говори пред Сената, за да защити честта си, предаде Франс прес.

В интервю за в. "Вашингтон пост" 51-годишна университетска преподавателка по психология - Кристин Блейзи Форд - заяви, че на купон в началото на 80-те години на миналия век е станала обект на сексуално насилие от страна на Кавано, който тогава учел в частна гимназия в околностите на Вашингтон.

"Готов съм да говоря пред сенатската Комисия по правосъдието, за да опровергая отправените към мен обвинения за предполагаеми действия отпреди 36 години и да защитя честта си", заяви магистратът консерватор в кратко комюнике, разпространено от Белия дом.

В комюникето Кавано нарича обвиненията "пълна лъжа" и казва, че никога не е вършил това, в което е обвинен, нито по отношение на обвинителката, нито спрямо другиго.

Блейзи Форд каза пред в. "Вашингтон пост", че на парти, когато били тийнейджъри, пияният Кавано я опипвал и се опитал да съблече дрехите й, посочва Асошиейтед прес.

За четвъртък е планирано гласуване в сенатска комисия за утвърждаването на Кавано, а крайното гласуване на пленарно заседание може да се състои в края на септември. След интервюто на Блейзи Форд за вестника обаче мнозина поискаха отлагане на гласуването, изходът от което вече изглежда несигурен.

Всичките 10 демократи в сенатската Комисия по правосъдие настояха днес председателя републиканец да отложи планираното за четвъртък гласуване, отбелязва Ройтерс.

След 35 години мълчание преподавателката по психология днес заяви, че е готова да изложи своята версия за фактите пред сенаторите, които имат задачата да утвърдят Кавано. Пред телевизия Си Ен Ен адвокатът на Блейзи Форд отговори утвърдително на въпроса дали клиентката му е готова да свидетелства публично пред правната комисия.

Републиканците имат много малък превес (с 51 срещу 49 места за демократите) в Сената, който има последната дума по кандидатурите, предложени от американския президент.

Политическият залог е огромен - ако бъде утвърден от Сената, Брет Кавано може да промени равновесието на силите във Върховния съд поне за поколение напред. Съдът се произнася по голям брой разделящи американското общество въпроси - от абортите до носенето на оръжие, отбелязва АФП.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене