На 90 години Елза Гоева продължава да рисува

Елза Гоева пред своя автопортрет на откриването на изложбата

Художничката показва и портрет на съпруга си Владимир Гоев

Есенният сезон започна ударно с юбилейна изложба на Елза Гоева. “Достолепните ѝ 90 години респектират с това, че Елза е една от малкото, които все още активно рисуват, но и доказват как изкуството, когато е чисто и искрено, съхранява човека, запазва духа му и дава неподозирани сили. Достатъчно е да се вгледате в благородните очи на тази удивителна жена”, казват галеристите от “Арте”. Изложбата включва най-новите пейзажи и портрети, рисувани до последно от Елза, включително неин автопортрет, както и няколко по-стари картини, непоказвани до момента. Тя

представя и един

прекрасен портрет

на съпруга си

В негова памет са показани и няколко пейзажа, рисувани от самия Владимир Гоев.

“В изкуството обикновено остават не тези, които викат високо, а тези, които идват със свой глас, които умеят да говорят просто и човешки за човешките вълнения.

Елза!

Художник със своя поетика, в основата на която стои не само една претворена натура, но преди всичко една лично преживяна действителност като живописна атмосфера, като характер и като емоционално състояние.

И независимо

от сюжетните

предпочитания,

всичко носи една истина за живота, за хората, за времето – видяни с един чист възторг, почувствани с една деликатна и нежна женска чувствителност и споделени като един сънуван, носталгичен спомен за нещо хубаво, красиво и добро.

Обикновено сме свикнали да приемаме като силни художници тези, които са свързани повече със силно изявени пластически принципи и със силно експресивно чувство. Силата на Елза е другаде - не толкова в ефекта на изпълнението, а в автентичността на чувствителността, нещо повече - в духовното качество на тази чувствителност”, пише за нея акад. Светлин Русев, който неизменно редеше и откриваше нейните изложби.

"Сън" и "Двор на църква"
"Сън" и "Двор на църква"
"Истанбул", - картина на Гоева
"Истанбул", - картина на Гоева
Поглед към изложбата
Поглед към изложбата
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене