Учени: Древните цивилизации са били свързани и изчезването на 1 е предизвикала и това на другите

СНИМКА: Pixabay

Учени от университета на Уайоминг заключиха, че съществували през последните 10 000 години древни цивилизации били синхронизирани една с друга, съобщава сп. "Протоколи на Американската академия на науките". За това свидетелстват приблизително съвпадащите изменения в използването на ресурси и потреблението на енергия. По този начин различни култури се оказали свързани помежду си и гибелта на една от тях предизвикала изчезването на другите, предава БТА.

Учените изследвали исторически бележки и данни за радиовъглеродния анализ на проби от дървесина, овъглени дървета, кости, в райони в САЩ, Австралия, Великобритания и други страни за период от 10 000 години. Въз основа на тази информация било преценено потреблението на енергия под формата на храна за хората и селскостопанските животни, изкопаеми горива, електричество от обществата в различни периоди. Специалистите освен това сравнили темповете на измененията в потреблението на енергия между цивилизациите в отделни региони на Земята и преценили нивото на синхронизация.

Оказало се, че потреблението на енергия в една цивилизация действително се влияело от това в друга, но нивото на синхронизация намалявало с увеличаване на разстоянието между тях. Учените обясняват това с наличието на контакти между обществата както за кратък период, така и в разстояние на хилядолетия.

Глобализацията обаче може да доведе много цивилизации до синхронизиран крах. Хората се стремят да развиват инфраструктурата, за да може притокът на ресурси да е по-стабилен през следващите десетилетия и векове, но стават по-уязвими към значителните промени в обкръжаващата ги среда. По мнението на учените, това трябва да се има предвид в политиката на устойчивото развитие, която предполага взаимодействие между отделни страни и съгласувано използване на ресурси.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене