Мутафова играе в памет на най-добрата си приятелка

Първата ни жена диригент Радосвета Бояджиева издъхна на 96 във Враца, забравена от всички

"Умирам! Навърших 96 г. и постоянно си мисля за миналото - за Стоянка Мутафова, за Блага Димитрова, колко хубаво детство имахме. А сега съм сама вкъщи и след смъртта на сина ми само един портиер се грижи за мен."

Това сподели единствено пред "България Днес" първата жена диригент у нас Радосвета Бояджиева малко след рождения си ден в края на януари. Маестрата, която впечатлява музикалните светила Абендрот и Караян, която помни наизуст класическите произведения и ги дирижира без партитури, е съученичка на Стоянка Мутафова и Блага Димитрова.

Радосвета бе ценена от целия свят с уменията си
Радосвета бе ценена от целия свят с уменията си

"Седяхме на един чин. Бяхме най-добри приятелки. Блага искаше да дирижира като мен, но най-много я биваше да свири Шопен. Не искахме да сме конкурентки, защото много се обичахме трите. Но моят живот бе най-труден и от на трите, а на Стоянка много й пречеха през годините. Винаги е така с талантливите хора", сподели ни тъжно тогава Бояджиева.

От години никой не се свързваше с нея, макар да има внуци, които живеят в Германия.

"Мислех, че ще умра на рождения си ден, защото и синът ми, и половината ми рода умряха около рождените си дни. Но сега вече чувствам, че скоро това ще стане, постоянно плача", каза тъжно Радосвета, която така и не успя да допише биографията си.

До 86-годишната си възраст Радосвета дирижира. После се разболява и спира. „Болниците сега са ми като дом. Постоянно съм там. Но Враца е моят град“, сподели ни маестрата.

От своя страна съученичката й Стоянка Мутафова се сеща за Радосвета също с хубави чувства. "Обожавах й. Тя имаше фотографска памет и помнеше всички партитури наизуст. Знаехме си и кътните зъби, сменяхме си дрехите, всичко. Сега разбирам, че е много зле, и ми е мъчно за нея", каза Мутафова, след като честити за последно рождения ден на приятелката си.

Мутафова още помни с подробности живота си с маестрата на младини
Мутафова още помни с подробности живота си с маестрата на младини

След това двете не успели да се видят. Турнето през лятото на комичката ни не стигна до Враца, а и Радосвета вече бе доста зле физически.

"Ще играя в нейна памет във вторник в представлението "Госпожа Стихийно бедствие", лаконична бе Стоянка, която скърби за загубата на най-добрата си приятелка. "България няма да има друга като нея, едва ли ще се роди по-добра диригентка", сподели тъжно голямата Стоянка Мутафова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене