250 гайдари свириха заедно в чест на създателя на "100 каба гайди" (Снимки)

СНИМКИ: Авторът

250 гайди свириха заедно в чест на обединителя на родопските гайдари Апостол Кисьов в смолянското село Стойките.В родното му село започна първи национален събор „Апостол Кисьов”.

Съборът се открива в в местността Потока, а след това гайдарско дефиле премина през селото и отдаде почит пред паметника на Апостол Кисьов в селото, който бе открит м.г.

Съборът носи името на фолклориста създател на легендарния оркестър "100 каба гайди". Той е бил негов ръководител 20 години.

За да сформира оркестъра, в продължение на месеци в началото на 60-те години Кисьов обхожда махали и селца и издирва, събира и „разсвирва” гайдарите.

В Стойките си спомнят, че скитал из цялата Смолянска област с мотор, молотовка, дори мулета, за да стигне до хората, които могат да свирят на автентичния инструмент.

Обикалял по селата, търсил ги е, убеждавал ги е. Дотогава гайдарите са си свирели по двама, по трима и не вярвали в това, че може да свирят в оркестър. Кисьов е завършил Пловдивската духовна семинария, но дядо му бил голям песнопоец и човек, който издирва и съхранява родопските песни. Научил се е сам да нотира мелодиите и е автор на първите сюити.

През 1970 г. Кисьов поставя началото на Детски гайдарски оркестър и Детско-юношески ансамбъл в Смолян. Две години по късно на поредния Роженски събор Кисьов дирижира вече хор от 3500 души, съпровождани от 300 гайдари – деца, юноши, възрастни. Оркестърът бързо набира популярност и пътува из цялата страна.

Кисьов е основател и ръководител на множество фолклорни групи и смесени хорове в Смолян, Момчиловци, Смилян, Могилица, Мадан.

" Не беше лесно да се организира този събор, но си струва. 250 гайдари са дошли и свирят заедно в негова чест“, каза председателят на Народно читалище „Пробуда-1903” – с. Стойките, Мария Кисьова, която е снаха на Апостол Кисьов.

Най-възрастният от гайдарите на събитието бе 82-годишният Манол Ташков, а най-малкия братовчед му Георги, който е едва 6-годишен.

Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата, община Смолян, "Пампорово"АД.

"Министерството на културата ще продължи да подкрепя подобни събития, които допринасят за съхраняването и популяризирането на автентичния български фолклор", заяви зам.-министър Румен Димитров.

"Тук в Родопите сред вас преливането на природата в изкуство е изключително осезаемо. Къде свършва музиката, откъде започва планината остава неясно - сливат се в амалгама от звуци, аромати и цветове", каза съпредседателят на инициативения комитет и мажоритарен собственик на "Пампорово"АД Цветелина Бориславова.

Надсвирването няма състезателен характер. Изявите са индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци, като палитра от автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране на база българския фолклор.

Освен оркестър „100 каба гайди” и родопски състави на сцената в местността "Потока" се изявяват множество гайдари от цялата страна. В Стойките ще се изяви и ФА „Родопа“ със спектакъла „Невястата“, ще има и школи за начинаещи гайдари.

В програмата има кръгла маса и фотоизложба за делото на Апостол Кисьов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене