Откриха нов вид неонови рибки

СНИМКА: Pixabay

Учени не са наясно как рибка с ярки цветове по тялото си е останала неоткрита толкова дълго време. Става въпрос за нов вид коралови рибки, кръстени Tosanoides aphrodite, съобщи ЮПИ.

Специалисти идентифицирали въпросния вид неонови рибки сред рифовете край архипелага Сао Педро и Сао Пауло, близо до брега на Бразилия. Вероятно отдалеченият им хабитат в екваториалната част на Атлантическия океан е станал причина видът дълго време да убягва от наблюденията на учените. Но след като забелязали яркия розов, жълт и зелен цвят по тялото на рибката, учените не могли да насочат погледите си другаде, предаде БТА.

"Това е една от най-красивите риби, които някога съм виждал - заяви Луиз Роча от Калифорнийската академия на науките. - Съзерцаването й бе толкова вълнуващо, че ни накара да игнорираме всичко около нея."

Генетичният анализ потвърдил, че видът принадлежи към семейство Tosanoides, за което учените доскоро смятаха, че се среща единствено в Тихия океан.

Новооткритият вид е кръстен на древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита.

Не всички срещащи се в Бразилия видове риби се отличават с ярки цветове. Някои видове живеят на дълбочина близо 120 метра, т.е. в зоната на здрача, където има съвсем малко червена светлина. "Рибите от зоната на здрача са с розов или червеникав цвят - поясни Хъдсън Пинейро от екипа. - Червена светлина не прониква до тези дълбини. Това прави рибите невидими, докато върху тях не падне светлина, използвана от водолази."

Учените смятат, че T. aphrodite е един от многото неоткрити видове риби, които живеят в зоната на здрача в кораловите рифове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене