Проф. Светозар Бенчев за най-новата си изложба: Искам зрителят да "влезе в играта"

Светозар Бенчев разговаря с проф.Георги Янков, директор на филиала на НХА в Бургас.

Искам зрителят да "влезе в играта" и по свой начин да завърши започнатото от мен, казва бургаският художник Светозар Бенчев за най-новата си изложба, открита на 25 септември в столичната галерия "Нюанс".

Проф.Бенчев, който е декан на Факултета за изящни изкуства в Националната художествена академия, представя работи, условно наречени "обекти".

"Оформени са като съвременни телевизионни екрани, в които "прожектирам" различни моменти от мои проекти, от мечти, от задочни разговори с произведения на изкуството или художници. Съвременният човек вече гледа на живота през екрана, независимо чрез телефон, телевизия или кино. Тази опосредственост като че ли го научава да възприема по-истински това, което вижда през екрана, от колкото самата действителност. Затова подавам въпрос към зрителя - дали преминаването през екран на такива късове спомен, мечти, ги прави по-стойностни", споделя творецът.

Част от керамичните обекти, които Бенчев представя, символизирайки прехода от материалното към духовното.
Част от керамичните обекти, които Бенчев представя, символизирайки прехода от материалното към духовното.

В изложбата той представя и обекти от порцелан, които кореспондират с "прожекциите", чрез които демонстрира преход от материалното към духовното. Сред тях са серия шапки, както и обекти от проекта "Обувките на Меркурий". "Знаем, че обувката на Меркурий е крилата, но и тя е тръгнала от някакъв калъп", загатва Бенчев.

Той ще бъде един от преподавателите във филиала на НХА в Бургас, който се открива официално на 3 октомври. Бенчев ще преподава рисуване - фундаментален предмет, изучаван от студентите от всички специалности.

фрагменти стара лента", която ще може да се види до 6 октомври.

Крилатата обувка на Меркурий - една от провокаците за зрителите на изложбата.
Крилатата обувка на Меркурий - една от провокаците за зрителите на изложбата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене