“Щастливият принц” - финалната трагична глава от живота на Оскар Уайлд
Хортензия Маркова | 11 Октомври 2018 г. | 34 показвания | 0 коментара

"- Правилно си избрал - рече Бог, - защото в моята райска градина това птиченце ще пее за вечни времена, а Щастливият принц ще ме възхвалява в златния ми град."

В началото всички се възхищават от красотата на Щастливия принц в едноименния разказ на знаменития писател Оскар Уайлд. Неговата статуя е покрита цялата с тънки листа от чисто злато, очите му са два ярки сапфира, а на дръжката на меча си има голям червен рубин. В края на историята обаче всички тези скъпоценности ги няма, той е жалък и не се различава от просяк, вече не е красив и полезен, затова трябва да бъде изхвърлен.

Така и самият Уайлд, уважаван и обожаван заради безценните си писателски умения, губи целия си блясък заради любовта си към по-млад мъж и в крайна сметка бива поруган и отхвърлен от лондонското общество.

Неслучайно именно на това произведение на литературния гений е озаглавена и новата биографична драма за неговата особа "Щастливият принц" (The Happy Prince). Лентата е дебют за актьора Рупърт Евърет като режисьор и сценарист, а тази негова нова ангажираност не го спира да се изяви и в "ролята на живота си" пред камерата, демонстрирайки абсолютната си отдаденост на проекта. Редом до Евърет и под неговите наставления на снимачната площадка се трудят също Емили Уотсън, която играе съпругата на прочутия творец - Констанс Уайлд; Колин Фърт влиза в образа на Реджи Търнър - известен журналист и автор, един от малкото приятели на Уайлд, които не му обръщат гръб; Колин Морган е фаталният любовник на твореца лорд Алфред Дъглас, а Едуин Томас се превъплъщава като Роби Рос, литературният агент и приятел, който също остава до Уайлд до края на живота му.

Филмът връща отново на големия екран един от най-бележитите драматурзи на късновикторианската епоха, при това цели 21 години след като за последно неговата роля изигра Стивън Фрай в британската лента "Уайлд", който си партнираше с Джъд Лоу, превъплътил се в образа на любовника на писателя.

Самият Рупърт Евърет знае как да борави с творчеството на Уайлд - вдъхвал е живот на Алджърнън Мънкрийф в "Колко е важно да бъдеш сериозен" и на лорд Горинг в екранизация на "Идеалният мъж", а през 2012 г. за първи път влиза в ролята на Уайлд в пиесата The Judass Kiss на лондонска сцена.

"Щастливият принц" разказва за последната глава от книгата на живота на писателя, която той прекарва в изгнание в Европа, след като излежава двегодишна присъда за "крайно непристойно поведение с други лица от мъжки пол". Уайлд е изтощен физически, умът му също се рее нанякъде, но неизчерпаемата му ирония и брилянтно чувство за хумор успяват да го съхранят в най-тежките дни от неговия живот.

Чрез самонаблюдението на собственото си падение той съумява да му се надсмее. Именно в този период се разкрива и истинската сила на любовта, доказала своето превъзходство над страстта.

Животът на Уайлд се преобръща, когато в пика на своя възход като една от най-големите знаменитости на лондонския интелектуален елит, преуспял и уважаван, той разкрива истинското си Аз. Драматургът се сближава с 21-годишния студент и талантлив поет лорд Алфред Дъглас, когото самият той нарича Боузи. Връзката им е бурна, страстна, изпепеляваща и много бързо става публично достояние. Уайлд не се свени да пише писма до своя любим, в които най-искрено заявява обичта си към него.

Срещу аферата им повежда открита война бащата на младия поет лорд Джон Шолто Дъглас. Стига се до серия от шумни скандали, а на 6 април 1895 г. писателят е арестуван по обвинение в хомосексуализъм. Процесът е кратък и на 25 май той е признат за виновен и изпратен в затвора в Рединг за 2 години тежък каторжен труд.

Дори в новите ужасяващи условия вдъхновението на твореца да пише до Боузи не секва.

"Скъпо момче,

Пиша ти, за да те уверя, че любовта ми към теб е безсмъртна и безкрайна. 

Утре всичко ще е свършило. Щом затворът и безчестието са моята съдба, мисля, че любовта ми към теб и идеята, че и ти ме обичаш в замяна, ще ме поддържа в нещастието ми и ще ме направи способен, надявам се, да преживея всичко най-търпеливо. Надеждата, или всъщност увереността, че ще те срещна отново в някой свят, е целта и силата в настоящия ми живот, ах! Трябва да продължа да живея в този свят заради това".

В затвора обаче здравето на Уайлд се влошава, а след като излиза на свобода, е принуден да напусне Лондон, където "присъдата", издадена му от обществото, е все така в сила. Отпътува за Европа и впоследствие се установява в Париж, където живее под различни псевдоними. Съпругата му Констанс не желае тя и двамата им синове да имат нищо общо с него, техните фамилии са променени след ареста на Уайлд, защото името му става нарицателно за падение.

Въпреки всичко Констанс продължава да изпраща пари на бащата на децата си и това са единствените средства, на които разчита писателят.

Неволите, които го застигат, и фактът, че животът му рухва именно заради аферата му с Боузи, ни най-малко не възпират Уайлд да се събере с младия поет само няколко месеца след излизането си от затвора.

"Скъпо мое момче,

Получих телеграмата ти преди половин час и ти изпращам няколко реда, за да ти разкрия, че единствената надежда някога пак да създавам красиво изкуство, е свързана с това да бъда отново с теб. Не беше така в по-старите дни, но сега е различно и ти действително можеш да възродиш у мен онази енергия и онова чувство на радост, от което зависи цялото изкуство.

Всички са яростни, че се връщам при теб, но те не ни разбират. Усещам, че само когато съм с теб мога да правя каквото и да било. Когато възстановим разрушения ми живот, нашето приятелство и нашата любов ще имат различен смисъл за света. Как ми се иска да не се бяхме разделяли, след като се срещнахме в Руан. Помежду ни в момента има такава огромна пропаст от разстояние, но се обичаме.

Лека нощ, скъпи.

Винаги твой,

Оскар"

И все пак двамата живеят заедно само няколко месеца. Разделят се под натиска на семействата си, които заплашват, че ще ги лишат от средства. Малко след това Уайлд развива церебрален менингит и това води до смъртта му на 30 ноември през 1900 година. Писателят си отива забравен и беден като просяк и като своя герой Щастливия принц, но също като него днес вече обитава златния град на вечността, спечелил си място там със своя творчески гений.

"Щастливият принц" е част от програмата на кино-литературния фестивал CineLibri и ще има прожекции на 12 октомври в “Люмиер Лидл”, на 13 октомври в “Одеон”, на 14 октомври в “Евросинема” и на 21 октомври в “Одеон”.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Китайската академия за космически технологии се подготвя за планирано за 2019 г. изстрелване на спътник от ново поколение, който през следващото десетилетие ще може да се използва при 15 изстрелвания, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. По нейни данни, след завръщането на апарата на Земята около 90 на сто от съставните му части ще могат да се заменят с

От министерството на околната среда отговориха на “24 часа”, че президентската институция е съставяла делегацията. Има един, два или три варианта на списъка. В единия все пак първата дама фигурира като зам.-ръководител и експерт по екология Държавата се вълнува от няколко дни в каква роля съпругата на президента Десислава Радева е била на

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

РАБОТА Постигате целите си, но този път с цената на много ...
Тридесет осем бутилки от най-хубавите български вина ще ...
РАБОТА Ако в петък и почивните дни сте претоварени, ...
Амал и Джордж Клуни успяха да запазят децата си далеч от ...
Приживе сръбският актьор разказа историята им в писмо до ...
Евтим Милошев, продуцентът на сериала “Откраднат живот” по ...
Докато е на разходка из южната ни съседка, красивата ...
Всяка сутрин детето моли баща си да пусне музика и започва ...
Сузанита не пропуска удобен момент да провокира. Дъщерята ...
Риалити предаването “Женени от пръв поглед” се завръща с ...
Софийската филхармония, дирижирана от маестро Найден ...
Криско се похвали, че Слави Трифонов се съобразява с ...
Мексиканката Ванеса Понсе де Леон спечели титлата "Мис Свят ...
Бизнесът на Мегз върви с пълна сила. Дизайнерката е на ...
Преди вече доста години "168 часа" пращаше екипи, съставени ...
Нова телевизия ще излъчи нов сезон на предаването "Женени ...