Кавал и китара свирят Бах? Може да се чуе в Силистра

Виктория Цветкова е художествен директор на фестивала “Дунавски струни”

Виктория Цветкова и Велико Великов са автори на уникалния експеримент

Какво е общото между класическата китара и кавала? Че могат да звучат заедно в един уникален експеримент на фестивала “Дунавски струни” в Силистра. Негови автори са Виктория Цветкова и Велико Великов - музиканти и ръководители на школи. На “Дунавски струни” техни възпитаници - китаристи и кавалджии, заедно изпълниха родопски фолклор и македонски песни.

Но това не е всичко - предстои догодина на фестивала двамата да свирят

Бетовен, Бах и

Моцарт на кавал

и китара

Към композициите им в бъдеще ще се присъедини и гайда, но върху тази идея мислят още малко да поработят, за да постигнат съвършенство.

27-годишната Виктория е родена в Силистра, където завършва средното си музикално образование. Започва да учи класическа китара на 9 г. Станало случайно. Момичето искало да получи ролери за рождения си ден, но майка ѝ категорично отказала. Тогава баща ѝ предлага да ѝ купят китара. Няколко години по-късно Виктория вече е категорична, че иска да се занимава само и единствено с музика.

Завършва Музикалната академия на Лозана в град Сион, Швейцария. Нито за миг не си е помисляла, че няма да я приемат там. “Трябва да успея”, казала на родителите си.

По време на обучението си Виктория участва в майсторски класове на Стела Митева-Динкова, Любен Хараламбиев, Цветан Стоянов, Хоакин Клерх, Йохан Фостиер, Рафаела Смит, Йоханес Мьолер, Ирина Куликова, Зоран Дукич.

Носителка е на множество награди от международни конкурси. Става преподавател по китара през 2012 г. в Сион, Монте и Монтрьо.

Решението да се

върне от Швейцария

в родния си град

взема през 2015 г. за два дни. При едно от гостуванията си разбира, че вече има кандидати да станат нейни ученици. Казва, че не съжалява за избора си. Да организира фестивал за класическа китара ,е отдавнашна мечта на Виктория. Успява да я осъществи тази година с подкрепата на директорката на регионалната библиотека в Силистра Даниела Недялкова. “Тя повярва в мен, а оттам и аз в себе си”, споделя с усмивка музикантката.

Така се появява сдружението “Дунавски струни”, събрало любители на китарното изкуство, младежи доброволци, изучаващи китара, а Виктория става художествен директор на фестивала.

Три дни през юни 40 майстори на класическата и електрическата китара се състезаваха в Силистра. Известни китаристи, членове на журито, вадят майсторски класове. Сред тях са Цветан Недялков, Петър Койчев, Бисер Иванов, Боян Дойчев, Николай Михайлов и самата Виктория Цветкова.

От две години тя е в журито на най-големия фестивал на китарите в България, който се провежда в Плевен. Подобни прояви има още в Кюстендил, Пловдив и Варна. Надява се догодина силистренският фест да стане международен и вече е поканила като гост-изпълнител Дарко Багески от Македония.

Както вече стана дума, хитът на тазгодишния фестивал бяха изпълненията на родопска китка и македонска сюита на китара и кавал - нещо, непознато до този момент в Силистра.

В лицето на кавалджията Велико Великов Виктория намира съмишленик. Той изповядва максимата, че в музиката трябва да си различен, и обича да излиза извън рамките на стандартното.

Приема предизвикателството да съчетае звученето на своите инструменти с това на класическата китара. Казва, че пиесите, които изпълняват, са разработени за китара и флейта. А тоналностите на флейтата и кавала са близки. Според него кавалът може да имитира флейта, но не е сигурен в обратното.

Любопитното е, че като дете

първо вижда по

телевизията

кавалджия, после

разбира, че прадядо

му е свирел на кавал

Страст, която обаче пропуска две поколения - дядо му е бил счетоводител, баща му - математик. До седми клас учи в Силистра, после завършва музикалното училище в Котел с кавал и тамбура.

Имало моменти обаче, когато си мислел, че е по-добре да стане хуманен или ветеринарен лекар. Казали му, че пее фалшиво и от него музикант няма да стане.

Китарата също му е страст и това го свързва с Виктория. С умиление си спомня как в миналото е разучавал и изпълнявал на китара всички златни хитове на “Тангра”, “Сигнал”, ФСБ. “Тогава свирехме по пейки и градинки, с китари сваляхме момичета, а не като сега през телефоните с лайкване и кликване”, споделя Велико.

Днес той е преподавател по музика в училището в Алфатар. Създал е и своя музикална школа - при него повече от 20 деца от Силистра изучават тънкостите на свиренето на гайда и кавал. Взема това решение, когато преди няколко години се закрива единствената паралелка с музикален профил в Силистра.

Обнадежден е, че за фолклора и за традициите ни има бъдеще. Децата с желание посещават часовете му. Почти всяка седмица имат концерти. Работи и с фолклорна група в силистренското село Професор Иширково.

Подготвя изненада съвместно с градския духов оркестър за новогодишната нощ - изпълнение на “Дунавско хоро” в съпровод с гайди.

Родопски песни и македонска сюита, изпълнени на кавал и китара, звучаха на “Дунавски струни”.
Родопски песни и македонска сюита, изпълнени на кавал и китара, звучаха на “Дунавски струни”.
Велико Великов с фолклорната група на с. Професор Иширково
Велико Великов с фолклорната група на с. Професор Иширково
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене