Парфюмите и геловете за коса също имат принос за замърсяването на въздуха в Пекин

СНИМКА: pixabay

Експертите в Пекин обвиняват летливите органични съединения (ЛОС) в спрейовете за коса, парфюмите и освежителите за въздух за замърсяването в града. Според тях тези съединения заемат 12% от ФПЧ 2,5 (фини прахови частици) и призоваха за контрол върху „по-малко значимите" източници на замърсяване, предава bulgarian.cri.cn.

Летливите органични съединения са концентрирани в аерозоли като парфюмите, геловете за коса, инсектицидите и почистващите препарати, както и други домакински и някои автомобилни продукти, каза пред Глобъл Таймс Уан Гънчън, изследовател в Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките. Тези съединения не произвеждат директно ФПЧ 2,5, но генерират замърсители чрез серия от физични и химични реакции, обясни ученият. Неговият коментар бе направен след като някои китайски медии съобщиха, че замърсяването на въздуха в китайската столица има връзка с ЛОС.

В публикувания през месец май доклад на пекинската управа за защита на околната среда се казва, че емисиите от жизнения цикъл представляват 12% от общите емисии на града и са равностойни на източниците на промишлени замърсители, съобщи агенция Синхуа.

Заместник-директорът на Пекинската академия по науки за околната среда заяви, че делът на замърсяването, причинен от ежедневните дейности, в Пекин се увеличава. „Данните са само приблизителна оценка", казва Уан Гънчън, добавяйки, че съотношението ще намалее през зимата, когато се увеличи горенето на въглища.

Необходими са политики за справяне с косвените източници на замърсяване, тъй като строгите мерки за автомобилите и горенето на въглища допринесоха за намаляването на почти половината от общото количество ФПЧ 2,5, заяви ученият.

Тези „по-малко значими" източници на замърсяване не бива да бъдат пренебрегвани, каза Тан Сяойен, професор в Пекинския университет. Преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. дори центровете за пране бяха принудени да затворят, добави той.

Китай води тежка борба със замърсяването от години. В четвъртък Пекинското бюро за защита на околната среда съобщи, че от януари до септември средната концентрация на ФПЧ 2,5 в Пекин е намаляла с 16,7% в сравнение с миналата година, а през януари, август и септември те са били на рекордно ниско ниво.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене