Проф. Николай Габровски оглави дружеството на неврохирурзите

Проф. Николай Габровски бе избран за председател на дружеството на неврохирурзите по време на XXVII национална конференция по неврохирургия, която се проведе между 11 и 13 октомври в София. Проф. Габровски, който е шеф на клиниката по неврохирургия и зам.-директор по лечебната дейност в “Пирогов”, заема мястото на досегашния председател проф. Марин Маринов.

Активна обмяна на опит и практики с водещи европейски центрове по неврохирургия ще е един от основните акценти в работата на проф. Габровски начело на дружеството.

“Трябва да се надгради развиваното досега, като за мен посоката, в която трябва да стане това, е чрез по-активен контакт и тясна колаборация с европейските неврохирургични структури и чрез утвърждаване на доказано успешни европейски неврохирургични практики в страната. Този процес е постоянен, но трябва да стане по-интензивен”, каза професорът пред “24 часа”.

Тенденцията

за изтичане

на кадри

от страната е факт и при неврохирурзите, обясни още той. Недостиг на специалисти има обаче и в цяла Европа. “Неврохирургията е сравнително малка специалност, която изисква дългогодишна подготовка, и е разбираемо там да има дефицит. Въпреки това по отношение на България бих подчертал две позитивни тенденции. Едната е, че виждам млади хора, които са с амбиция за развитие в тази тежка специалност и за които има основание да сме оптимисти, че ще продължат традициите в специалността. Втората е, че все повече български

специалисти,

които са

практикували

дълги години

в чужбина,

се връщат

в България”, обясни неврохирургът.

„Нагласата, която усетих и от колегите по време на конференцията, беше да работим по-задружно, да вперим поглед в една посока, да възвърнем поразрушилите се напоследък контакти и комуникация, за да може като една малка, но много значима общност да дадем приноса си за по-добро здравеопазване у нас”, каза още проф. Габровски.

Той въвежда в България множество иновативни хирургични техники, предимно в областта на щадящата и минимално инвазивната хирургия. Национален консултант е по неврохирургия от 2011 г. В началото на 2012 г. е избран за наблюдател в борда на Европейския мозъчен съвет.

ПРОФ. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене